IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Регистрираните микроблогъри в Китай надхвърлиха 300 млн.

Страната претендира и за първото място по брой на потребители в света и за най-голяма "интернет инфраструктура"

22:02 | 21.11.11 г.
Регистрираните микроблогъри в Китай надхвърлиха 300 млн.

В Китай има над 300 млн. регистрирани микроблогъри, съобщи китайската държавна информационна агенция Синхуа, цитирана от Ройтерс.

В страната има и най-много интернет-потребители – 485 млн, добавя Синхуа, като се позовава на Джан Синшън, служител на китайскто министерство на индустрията и информационните технологии.

Според Джан Китай разполага и с най-голямата „интернет инфраструктура“.

Данните бяха огласени на конференция, посветена на интернет и състояла се в централната китайска провинция Хъбей.

Властите обаче са изправени пред предизвикателството да създадат „цивилизована онлайн среда в социални мрежови платформи като най-популярната местна социална мрежа Weibo на Sina Corp, заяви заместник-председателят на информационната служба към китайския Държавен съвет Циен Сяоциен.

Пекин редовно критикува микроблоговете за безотговорно разпространение на определяните от него „безоснователни слухове“.

Микроблоговете позволяват на потребителите да публикуват поредица от мнения с дължина максимум 140 китайски знака, които могат да циркулират през вериги от последователи, които моментално ги получават като съобщения, поставяйки предизвикателства пред цензорите, наблюдаващи по десетки милиони съобщения дневно.

Sina Corp е изправена пред нарастващия надзор на регулаторните органи, като представители на правителството я притискат за по-голям контрол върху Weibo.

Управляващата Комунистическа партия призова за увеличаване на контрола върху социалните медии онлайн и устройствата за изпращане на мигновени съобщения.

Анализатори обаче твърдят, че не е особено вероятно да бъде затворен клапанът за освобождаване на социалното напрежение.

Заедно с останалите китайски оператори на микроблогове Sina Corp вече нае техници и закупи софтуер за наблюдение на съдържанието, като блокира и премахна коментари, смятани за неприемливи, особено за протести и скандали с високопоставени длъжностни лица и партийни лидери.

От китайския Информационен интернет център обявиха по-рано, че броят на китайските потребители, регистрирани в сайтове с микроблогове в страната, е достигнал 195 млн. в края на юни, което е над 3 пъти повече от броя им в края на 2010 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още