IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Hewlett-Packard с 91% спад на печалбата заради затварянето на WebOS

Резултатите на производителя на компютри са влошени заради раздялата с мобилната операционна система, но според анализатор са малко по-добри от очакваното

09:18 | 22.11.11 г.
Автор - снимка
Създател
Hewlett-Packard с 91% спад на печалбата заради затварянето на WebOS

Един от лидерите в производството на компютри – американската компания Hewlett-Packard, обяви спад на печалбата си с 91% на годишна база през тримесечието до края на октомври. В основата на влошения резултат са разходи в размер на 3,3 млрд. долара за затварянето на мобилната операционна система WebOS.

По последна информация все още не е ясно какво ще е бъдещето на платформата, след като преди десетина дни изпълнителният директор на компанията Мег Уитман обяви, че окончателно решение по въпроса ще има след няколко седмици.

Печалбата на HP за тримесечието до края на октомври, което се явява четвърто за фискалната година на компанията, е в размер на 200 млн. долара. Продажбите за периода пък са 32,1 млрд. долара.

За същия период на миналата година бе постигната печалба от 2,5 млрд. долара на база приходи от 33,3 млрд. долара.

„Настоящото тримесечие е добро, дори малко по-добро, отколкото се очакваше. Намеренията на компанията са важни с оглед новия мениджмънт и ние очакваме да видим какво ще се промени през следващата година“, коментира Майкъл Холт, анализатор на Morningstar за ВВС.

Отчетът на компанията е първи, откакто начело застана новият изпълнителен директор Мег Уитман. Тя пое HP след решението от септември дотогавашният ръководител на компанията Лео Апотекер да бъде освободен.

Причина за раздялата с Апотекер станаха серия от противоречиви ходове, целящи да фокусират компанията върху основните й пазари – тези на компютърно оборудване и софтуер.

Сред тези ходове бяха отказът от борбата на пазара на таблети и смартфони чрез преустановяване развитието на платформата WebOS. Тя бе придобита преди едва година с покупката на Palm.

Апотекер имаше и идея да раздели звеното за производство на компютри – намерение, което категорично бе отхвърлено от новия изпълнителен директор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още