IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите на БФБ финишираха с рекордни спадове

SOFIX изтри 4,57% от стойността си

18:25 | 09.11.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

SOFIX изтри 4,57% от стойността си до 532,67 пункта, с което въпреки недоказаната корелация българският капиталов пазар се нареди сред губещите световни борси в деня, в който САЩ избраха следващия си президент.

Индексът на най-ликвидните компании не помни толкова голям дневен срив от години. За последен път с много, макар и не толкова много, индексът се понижи на 24 август 2015 г., когато след спад от 3,06% SOFIX приключи на ниво от 453,470 пункта.

Графика: Investor.bg

Останалите три индекса също приключиха с понижения. По-широкият BGBX40 отписа 3,50% от стойността си до 100,44 пункта. Секторният BGREIT се понижи с 1,26% до 103,93 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 3,04% до 418,73 пункта.

„SOFIX падна с 2% още към обяд, което се дължи отчасти на победата на Тръмп и свързаните с това (макар и умерени) спадове на международните пазари, както и естествена корекция на твърде бързо поскъпналите акции у нас“, обясни пред Investor.bg Димитър Георгиев, ръководител „Финансови пазари“, ЕЛАНА Трейдинг.

Той коментира и движението на индекса от началото на седмицата непосредствено след изборния ден у нас.

„Търговията в понеделник стартира с понижения като реакция от първия тур на президентските избори, но след това картинката рязко се промени на фона на подкрепата от четири от най- големите пенсионни фонда в ETF-a, което и бе основният фактор за повишените обороти и резкия ръст на цените в понеделник и вторник“, отбеляза Георгиев.

От своя страна управителят на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК) Стоян Николов обясни, че „колкото и странно да прозвучи, а може би вече сме свикнали, но БФБ-София не отрази колебанията и несигурността на политическите процеси и вълнения в страната предвид изборите за президент“.

„На фона на бурните дебати и прогнози за развоя от изборите, българската борса остана изолирана от тези процеси и основния индекс SOFIX отбелязва скок от 5,91% за последните два дни след изборите в България“, заяви Стоянов.

Според него обяснението е чисто техническо, доколкото трансферирането на акции от местни пенсионни фондове в новосъздаден ETF и несъразмерно големи изкупувания доведоха до необичайно високи цени на повечето акции от водещите индекси за кратко време на иначе неликвидната ни фондова борса“.

„Важно е да отбележа, че този фактор е временен, а рязкото движение както нагоре, така и надолу на общите пазарни нива не е здравословно", допълни той.

Николов изрази надежда за консолидация на цените и по-умерено поведение на инвеститорите. От друга страна той изтъкна, че водещите индекси SOFIX и BGBX40 достигнаха коефициенти P/E 10,36 и 11,29 респективно, които по думите му са съизмерими с водещите финансови пазари, ако пренебрегнем ниската ликвидност на фондовия пазар и високата зависимост на икономиката ни от ЕС.

ОБОБЩЕН ОТЧЕТ ЗА ПЕРИОД:
От началото на годината
Днес на регулиран пазар бяха сключени 1019 сделки, а оборотът остана висок, като достигна 6,462 млн. лв., постигнат предимно с акциите на Софарма.

Акциите на общо 36 компании поевтиняха, на 12 поскъпнаха, а на други 9 останаха без промяна.

Лидер по оборот е Софарма АД с 5,518 млн. лв. изтъргуван обем след 393 сделки за деня. Въпреки това книжата на фармацевтичната компания поевтиняха с 5,9% до 2,73 лв.

На второ място по оборот е Стара планина Холд – със 139,6 хил. лв. Дружеството е второто най-губещо за деня след спад в цената от 9,9% до 5,77 лв. На трета позиция е Химимпорт АД – със 101,4 хил. лв. и понижение в цената на книжата от 3,4%.

Феърплей Пропъртис АДСИЦ права за варанти 2016 отчете най-голям скок в цената – с цели 66,6%, а оборотът възлезе на 5,6 хил. лв.

Втората най-печеливша компания е Индустриален Холдинг България АД с ръст в цената от 4% до 1,05 лв.. Акциите на Албена АД поскъпнаха с 2,5%, което нареди дружеството на трета позиция по ценови ръст за деня.

Най-губещо е М+С Хидравлик АД след спад в цената на книжата от 13,7% до 6,04 лв. След него се нареждат Стара планина Холд АД и Индустриален Капитал Холдинг АД с понижения от 9,9% и съответно 9,7%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Бича Фондова Борса :DИмпееее къде си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още