IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акциите от SOFIX остават във фокуса на инвеститорите

С наближаването на края на годината очаквам пазарът на репа да се активизира, коментира Стоян Николов от ПФБК

18:23 | 22.11.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Индексите на Българската фондова борса приключиха деня предимно на зелена територия, като единствено секторният BGREIT се понижи.

Индексът на най-ликвидните компании у нас SOFIX нарасна с 1,17% до 545,95 пункта. „След спадовете от предходната седмица индексът бележи втори пореден ден на възход при относително високи обеми“, коментира пред Investor.bg управителят на Първа Финансова Брокерска Къща (ПФБК) Стоян Николов.

По-широкият BGBX40 се повиши с 0,72% до 103,29 пункта, равнопретегленият BGTR30 прибави 0,48% до 427,57 пункта. Единственият индекс на червена територия за деня е секторният BGREIT, който отписа 0,15% от стойността си до 104,16 пункта.

„Положителните настроения на борсата се подкрепиха и с отчетите на консолидирана основа и предварителни новини на някои компании от индустриалното производство“, обясни Николов.

Според него с наближаването на края на годината пазарът на репа ще се активизира.

„Логично в центъра на вниманието на инвеститорите остават акциите от групата на SOFIX, доколкото при тях има допълнителен фактор, а именно ETF върху индекса, добавящ допълнителна покупателна сила върху този лист от акции“, посочи още той.

Във вторник оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,367 млн. лв. след 260 сделки.

Лидер по изтъргуван обем е Велграф Асет Мениджмънт АД с 350,4 хил. лв. На второ място е ЦКБ Риъл Истейт Фонд АДСИЦ с 250 хил. лв., а Адванс Терафонд АДСИЦ е на трета позиция с 223,7 хил. лв.

Най-печелившата компания за деня е Емка АД, като акциите й поскъпнаха с 9,2% до 1,85 лв. На второ място е Актив Пропъртис АДСИЦ с ръст в цената на книжата от 4,5% до 2,45 лв. Третата най-печеливша компания за деня е ТБ Първа Инвестиционна Банка след покачване от 2,9% до 2,85 лв.

Най-губещата компания е Асенова крепост АД, като акциите й поевтиняха с 10% до 13,05 лв. На второ място следва Свилоза АД с понижение в цената от 2,8% до 2,16 лв.  Днес дружеството публикува консолидиран отчет за третото тримесечие, който показа, че печалбата за деветмесечието е със 72% по-малка спрямо същия период на миналата година.

Сред останалите по-важни корпоративни новини е наближаващият старт на търговията с акции на Алтерко на 1 декември, което днес реши Съветът на директорите на БФБ.

Стана ясно още, че акционерите на Петрол са отхвърлили с мнозинство от 3/4 обратния сплит на акциите.

Комерс ЕООД е сключило сделка с Емра ЕООД за прехвърляне посредством продажба на 20 хил. броя обикновени акции на Агрия Груп Холдинг.

Интернет доставчикът Спиди нет АД е обявен в несъстоятелност с начална дата 6 юни 2014 г.

Консолидираните продажби на Стара планина Холд в края на десетте месеца на 2016 г. достигнаха 158,8 млн. лева, като бележат повишение с 6,23% в сравнение със същия период на 2015 г.

Сред по-интересните новини за деня е съобщение на Mонбат АД, което обяви учреждаването на дъщерно дружество - Монбат Ню Пауър АД, с което ще отговори на нарастващата тенденция за използване на алтернативни източници на енергия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още