IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Expat SOFIX ETF ще може да инвестира над 40% от активите си в позиции с тегло над 5%

Тази промяна значително ще подобри възможността за репликация на индекса SOFIX от страна на фонда, коментират пред Investor.bg от фонда

10:33 | 06.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor.bg</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor.bg

Отпадането на лимита за концентрация, който не позволяваше на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF да инвестира повече от 40% от активите си в позиции с тегло над 5% е една от най-важните промени в правилата на борсово-търгувания фонд, които Комисията за финансов надзор (КФН) одобри. 

„Тази промяна значително ще подобри възможността за репликация на индекса SOFIX от страна на фонда“, коментираха пред Investor.bg от Expat.

Въведена е също така възможността емитирането и обратното изкупуване на дялове да се осъществява срещу т.нар. кошница от активи (basket of securities).

„С одобрените от КФН промени значително се подобряват условията за управление на пасивни индексни фондове от България, като се въвеждат по-пълно европейските практики и регулации в тази област. Приветстваме подкрепата на КФН за превръщането на София в център на международна ETF индустрия“, заявиха още от управляващото дружество.

Следващата важна крачка в тази посока според Expat е осигуряването на възможността за сетълмент на български ценни книжа извън границите на България (cross-border settlement).

Новите правила на фонда са публикувани в страницата на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.

Свързани компании:

БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF(BGX)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още