IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовите посредници са настроени положително за индексите на БФБ

Според тях факторът с най-голямо отрицателно влияние върху капиталовия пазар са дебатите относно пенсионната реформа, сочат резултати от анкета на МФ

11:05 | 26.03.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Финансовите посредници са настроени положително за индексите на БФБ

Финансовите посредници имат положително общо очакване за динамиката на водещите индекси на Българска фондова борса (БФБ) в първите месеци на 2015 г. в сравнение с края на 2014 г. Според тях факторът с най-голямо отрицателно влияние върху капиталовия пазар са дебатите относно пенсионната реформа.

Това показват резултатите от тримесечното издание „Финансов сектор: оценки и очаквания” на Дирекция „Икономическа и финансова политика“ към Министерството на финансите (МФ). В него са обобщени очакванията на инвестиционни посредници, управляващи дружества, търговски банки и пенсионни фондове по отношение на основни макроикономически показатели и фактори, които се отнасят до извършваната от тях дейност.

Проучването издава, че участниците на небанковия финансов пазар не са положително настроени към предлаганите промени в пенсионната система и предпочитат запазването на настоящия модел на управление на средствата в допълнителното пенсионно осигуряване.

Дебатите относно промяната на пенсионния модел имаха широк отзвук на капиталовия пазар, тъй като в през януари и февруари основните индекси на БФБ се понижиха.

Обсъжданията доведоха до по-предпазливото поведение на инвеститорите, които според МФ изчакват окончателното решение относно предлаганите промени, свързани с втория стълб на пенсионната система. Финално решение трябва да има до 31 март.

От своя страна 58% от запитаните финансови посредници смятат, че ако предлаганите промени, свързани с втория стълб на пенсионната система, бъдат факт, това ще има негативен ефект върху цените и оборота на местния капиталов пазар. Най-категорични за това са инвестиционните посредници – над 83%.

26% от анкетираните заявяват, че по този начин ще се повиши конкуренцията между пенсионно-осигурителните дружества, а 5% са на мнение, че ще се стигне до повишаване прозрачността по отношение на допълнителното пенсионно осигуряване.

Прави впечатление, че нито един от участниците в проучването не е посочил, че резултатът ще бъде консолидация на участниците на осигурителния пазар. Това в известна степен показва, че оценката им за състоянието на участниците на този сегмент е положителна и те биха могли да понесат промените без съществени сътресения, отбелязват от МФ.

Фактори, определящи дейността на финансовите посредници в края на 2014 г.

През последното тримесечие на 2014 г. инвестиционните посредници определят макроикономическата среда като фактор с най- голямо влияние за развитието им. Спрямо предходното тримесечие значимостта на този фактор се увеличава. Конкуренцията на банковата система преминава от първа на пета позиция в съпоставка с трето тримесечие на 2014 г., показват резултатите от анкетата на МФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 04:51 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още