IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Илиян Скарлатов: Позитивизмът на БФБ не се дължи само на ETF-а

Зад него стоят много фактори, сред които изборът на нов председател на КФН и успешните проекти във финансовата и борсова инфраструктура, смята инвеститорът

17:48 | 30.09.16 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Позитивно мнение за развитието на българския фондов пазар изказа пред Investor.bg управляващият партньор в Mane Capital Илиян Скарлатов.

„Позитивизмът на българската фондова борса (БФБ) не се дължи само на новия борсово търгуван фонд. Зад подема на борсата стоят страшно много фактори, които са налице от много дълго време“, коментира Скарлатов.

Единият много важен фактор, който посочи той, е изборът на новия председател на Комисията за финансов надзор (КФН). „Вторият фактор е, че пазарът беше латентен много дълго време. Третият е, че вече се виждат резултатите от политиката на Централен депозитар и Българска фондова борса в страшно много инфраструктурни проекти. Става дума по-специално за финансова и борсова инфраструктура, които са към своя край и ще започнат да работят и да дават плодове“, заяви Скарлатов. 

Как оценявате сегашния подем на БФБ и възхода на Sofix?

Според мен това е еднократна реакция заради появата на първия български индексен борсово търгуван фонд - Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF.
Това не е еднократна проява, а е началото на по-дълготраен процес за възстановяване на Sofix и на борсовата търговия в страната.
Нямам мнение по темата.
Общо 549 гласа

И все пак по думите му това е знакова седмица за българския капиталов пазар.

„ETF-ът беше нещо, за което от много време коментираме, че трябва да се случи. В крайна сметка се намери някой, който да го направи и да види, че има стойност както за инвеститорите, така и за капиталовия пазар и за българската икономика и фондова борса като цяло“, коментира той.

„Този ETF трябва да бъде напълнен, което значи, че трябва да бъдат купени 15-те компании от SOFIX. Имайки предвид, че на българския капиталов пазар ликвидността е сравнително слаба, това значи, че цените ще се качат, което значи, че активизират по-малките инвеститори. Точно на този принцип се създава пазарът. Когато има движение, има действие и точно това видяхме през тази седмица“, допълни той.

Сред предимствата на фонда, едни от които са диверсификацията и по-ниските разходи, Скарлатов посочи и, че тук става дума за пасивен портфейл, тоест хора не взимат решения.

„Индексът е такъв, значи купуваме акции, не е такъв – не купуваме тези акции. Това е много интересен инструмент за чуждестранни институционални инвеститори, които не искат да носят риска на управление, а просто да имат експозиция към България като икономика", обясни той, допълвайки, че икономическите показатели на страната ни са много добри. 

Според него всички чуждестранни инвеститори могат да проявят интерес. „Въпрос на маркетинг и лични контакти. Фундаментът го имаме, макроикономическата рамка е на лице“, заяви още той.

Скарлатов коментира и движението на SOFIX през седмицата, който след пиковите нива в последния борсов ден приключи на червена територия.

„Няма графика, която да върви само нагоре. При всеки връх на цените се намират хора, които искат да осребрят печалбата. След което други хора влизат, пак се вдигат цените, пак се осребряват печалби. Ще има динамика в цената. Тя не може да бъде скица – да върви само нагоре или само надолу. Всяко едно силно движение има корекции в обратна посока. Така че е съвсем нормално пазарът да коригира", обясни той.

Според него продължилите много дълго време ниски лихви по депозитите нямат толкова голяма връзка с появилия се интерес към капиталовия ни пазар. „Хората разчитаха, че депозитите са нещо сигурно, но видяха, че не са чак толкова сигурно и пренасочиха средствата предимно към недвижимите имоти. Те търсиха нещо още по-сигурно, което са имотите“, обясни той. 

По думите му българинът традиционно спестява в депозити и недвижими имоти, защото финансовата му култура е много ниска.

„Всичко, което е по-различно от депозит или имот, за него е пирамида, измама или някаква схема. И не можем да виним хората, защото минахме през измамата на пирамидите, през измамата на масовата приватизация. Така че тази култура с това поколение едва ли ще се промени. Може би със следващото“, категоричен е финансистът, който е на пазара от 14 години.

„В това поколение няма да видим промяна. Евентуално новото поколение, хората, които сега са на по 20 - 25 години и са пътували малко повече, имат малко по-разширен мироглед и не са минали през пирамидите и масовата приватизация. Евентуално тук може да има някакво просветване и това пак е условно“, смята Скарлатов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 4
olimpiec
преди 7 години
Владо аз ти дадох ръчичка нагоре,защото го познавам и лично,а също смятам ,че е много прав.А кой ти я е дал надолу не знам.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 4
vlado64
преди 7 години
Уви много е прав г-н Скарлатов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още