IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индексите на БФБ удължават печалбите на финала на 2015 г.

Оборотът отново бе висок след няколко пакетни прехвърляния, а най-активна бе търговията с акции на ЗД Евроинс

18:13 | 22.12.15 г.
Автор - снимка
Създател
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Водещите индекси на Българската фондова борса финишираха на зелена територия за пореден ден. Това се случва на фона на новините, че тримесечната отчетност за публичните дружества ще бъде запазена.

Индексът на 15-те най-ликвидни компании SOFIX се покачи с 0,19% до 443,05 пункта, за да отчете втори пореден ръст. Широкият BGBX40 днес е нагоре с 0,48% до 90,42 пункта. Бенчмаркът прекосява това ниво за пръв път от 9 ноември и увеличава печалбите в шеста поредна сесия.

Индексът на дружествата със специална инвестиционна цел BGREIT на практика остана без промяна, след като се понижи с 0,01% до 96,27 пункта. Равнопретегленият BGTR30 отбеляза повишение от 0,51% до 371,39 пункта, като затваря над границата от 370 пункта за пръв път от края на октомври.

Публичните компании ще продължат да публикуват междинни финансови отчети за всяко тримесечие. Това предвижда проект за промяна на Закона за публичното предлагане на ценни книжа, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на финансите до 8 януари 2016 г.

По този начин отпада идеята, която разбуни инвеститорската общност, дружествата, листнати на борсата, да оповестяват отчети само на шест или 12 месеца.

Оборотът на регулиран пазар отново бе висок, като във вторник възлезе на 3,222 млн. лв. Лидер по борот е Формопласт АД с 1,3 млн. лв. след една пакетна сделка за 6,87% от капитала на дружеството. След тях акциите му останаха без промяна в цената при 5 лв. за ценна книга.

Втори по оборот с 818 хил. лв., но и първи по брой сделки, количество прехвърлени акции и ръст в цената на акциите, е ЗД Евроинс АД. На регулиран пазар бяха изтъргувани 820 000 книжа на застрахователната компания, което представлява 4,98% от капитала й.

Сключените сделки бяха точно 60, като след тях акциите на дружеството поскъпнаха с 16,3% до 1 лв. за брой. На 28 декември предстои общото събрание на акционерите на компанията, на което трябва да се вземе решение за издаване на облигации до най-много 100 млн. евро.

На трето място по оборот е Делта кредит АДСИЦ с 500 хил. лв. след 1 сделка за 1% от неговия капитал. След нея акциите на дружеството затвориха без промяна при 37 лв. за брой.

Топ 5 по оборот във вторник допълват Холдинг Център АД с 209 хил. лв. след 4 сделки и привилегированите акции на София Комерс – Заложни Къщи АД с 62,6 хил. лв. след 25 сделки. Книжата им затвориха без промяна и със спад от 6,3% до 4,5 лв., съответно.

Именно привилегированите книжа на София Комерс – Заложни Къщи АД се оказаха най-губещите днес сред дружествата с оборот над 5 хил. лв.

На регулирания пазар на БФБ във вторник се сключиха 324 сделки с 59 емисии акции. Бе установен паритет между печеливши и губещи, след като акциите на 24 емисии поскъпнаха, на още толкова поевтиняха, а на други 11 останаха без промяна.

Ремонтното предприятие Атоменергоремонт АД иска да се качи на борсата. Козлодуйското дружество очаква разрешението на Българска фондова борса (БФБ) за допускане на акциите му до търговия на Основен пазар, след като на 17 декември 2015 г. Комисията за финансов надзор (КФН) е одобрила неговия проспект.

Стара планина холд АД обяви финансовите резултати на най-значителните предприятия от портфейла на холдинга към 30 ноември 2015 г. и прогнози за продажбите към 31 декември 2015 г. Сред тях Хидравлични елементи и системи АД надхвърля печалбата за 2014 г. преди резултатите за декември.

Сделки нямаше само с акции на Елхим-Искра АД. Тези на Стара планина холд АД затвориха без промяна при цена от 3,7 лв. след две сделки, а тези на ХЕС и М+С Хидравлик АД поскъпнаха с 4,7% до 3,05 лв. и с 0,9% до 4,9 лв., съответно.

Днес имаше една сделка за 10 акции на Хидроизомат АД, след която поскъпнаха с 0,2% до 0,416 лв. Компанията съобщи чрез БФБ-София, че е продала свой недвижим имот, находящ се в гр. София, район Искър, ж.к. Дружба 1, ул. „Илия Бешков“ 8 заедно с всички сгради, намиращи се върху него, съобразно решение на общото събрание на акционерите от 6 юли 2015 г. Това бе старото седалище на Хидроизомат, което се премести в Софарма Бизнес Тауърс.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:31 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още