IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КФН отне лиценза на ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“

Може да се предположи, че искането е свързано със свитата дейност в последните години, но кооперацията не бе открита за коментар

13:28 | 28.09.16 г. 1
Автор - снимка
Редактор
КФН отне лиценза на ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“

Комисията за финансов надзор (КФН) издаде разрешение за доброволно прекратяване на дейността на Взаимозастрахователна кооперация „Добруджа – М – Живот”, гр. Добрич, като отнема лиценза за извършване на дейност по застраховане.

Припомняме, че през април КФН не разреши на взаимозастрахователната кооперация да прекрати дейността си доброволно.

Може да се предположи, че искането е свързано със свитата дейност на ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ в последните години, но опитите на Investor.bg да получи коментар от кооперацията не бяха сполучливи. Всички телефони в офисите в Добрич, както и в София, които са дадени като възможност за контакт, вече са закрити.

ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ е една от двете взаимозастрахователни кооперации, които оперират на българския застрахователен пазар. Резултатите на дружеството се включват в статистиката за дейността на животозастрахователните компании.

Към края на януари 2016 г., откогато са последните актуални данни за дейността на застрахователите, ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ не отчита брутен премиен приход, което не и носи пазарен дял.

Кооперацията изпрати 2015 г. с брутни премии за 97 хил. лв. при цели 3,04 млн. лв. в края на 2014 г. Премиите през миналата година идват по линия на застраховки „Живот“ и рента и женитбена и детска застраховка. Същевременно по тях кооперацията е извършила плащания за 6,1 млн. лв. „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ предлага още здравни застраховки и животозастраховки, свъразни с инвестиционен фонд.

През 2015 г. регистрираната в Добрич кооперация изгуби 17 хил. лв. при печалба за 7 хил. лв. през 2014 г. Според годишните данни капиталът е в размер на 24 хил. лв., а резервите – за 236 хил. лв.

На практика резервите и капиталът се оказват по-малки спрямо сумата на извършените плащания. Активите към 31 декември 2015 г. са за 224 хил. лв.

Въпреки спада на премиите и загубата ВЗК „ДОБРУДЖА-М-ЖИВОТ“ е една от 15-те животозастрахователни компании, чиито счетоводни баланси подлежат на проверка през тази година.

Според Кодекса за застраховането дадена компания може да подаде молба до КФН за доброволно прекратяване, която да бъде придружена с протокол от общото събрание, на което е взето решение за доброволно прекратяване и предложение за назначаване на ликвидатор от съда, план за ликвидация, договор с друг застраховател за прехвърляне на застрахователния портфейл, както и други документи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Един Българин
преди 7 години
А "доброЗОРно", кога? Кога ще се заемат с нелоялните зюастрахователни практики на "застрахователи" като "Далл Богг" и Алианц например? Когато е да взимат пари всичко е наред, но когато трябва да се плащат обезщетения изискват безкрайно много документи, никакви разписки кога и какво са приели и само чакат да се откажеш от претенцията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още