IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

М. Стоянов: Оценките на Сирма са функция от състоянието на пазара

Като водещ мениджър на IPO-то ЕЛАНА Трейдинг не е поемал ангажимент за попечителство, заяви директорът „Инвестиционно банкиране“ в посредника

18:18 | 16.09.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: Bulgaria ON AIR</em></p>

Снимка: Bulgaria ON AIR

Оценките на Сирма Груп Холдинг АД са функция от решенията на инвеститорите и състоянието на пазара. Това заяви директорът „Инвестиционно банкиране“ в ЕЛАНА Трейдинг Мирослав Стоянов в ефира на ТВ Bulgaria ON AIR по отношение на пазарните множители, които са използвани за определяне на стойностите, свързани с първичното публично предлагане (IPO) на софтуерната компания.

То стартира днес с презентация на холдинга, а освен това е първото от 2013 г. насам.

„Оценката от днешната презентация е по-скоро положителна. Мнението на инвеститорите бе как едва ли не компанията е придобила по-положителна визия в очите им“, коментира той начина, по който протече първият ден от IPO-то на Сирма. Инвеститорите имат време до 15 октомври да подават поръчки.

„На представянето на Сирма днес присъстваха представители на почти всички институционални инвеститори и по-големи частни инвеститори от България - пенсионни фондове, управляващи дружества, търговски банки и по-големите инвестиционни посредници, които с жив интерес изслушаха представянето на компанията, която е сложна като структура и интересна като проекти“, каза Стоянов.

На въпрос на Делян Петришки от ТВ Bulgaria ON AIR с какво софтуерната компания ще привлече интересът на инвеститорите Стоянов отговори, че Сирма е „компания от малкото сектори в България, които регистрират постоянен ръст в последните минимум 5-6 години. Самата компания е една от водещите на пазара“.

По думите на директора „Инвестиционно банкиране“ в ЕЛАНА Трейдинг размерът на IPO-то е „капка в морето“ в сравнение с размера на активите под управление на институционалните инвеститори. Освен това Стоянов коментира, че усилията ще бъдат насочени към чуждите пазари, а не само към местния.

„Сирма може да бъде определена като компания в етап на развитието си, в което е нужно допълнително финансиране, за да се превърне в по-голям играч“, коментира Стоянов над 20-годишната история на дружеството, което реализира по-голяма част от приходите си в чужбина, тъй като оперира в около 50 държави по света.

По отношение на оценките на Сирма и това дали са достатъчно атрактивни Стоянов заяви, че те са „функция от решенията на инвеститорите и състоянието на пазара“.

„Не мога да дам конкретна оценка за ценовия диапазон. Но спрямо оценките в сектора в Източна и Западна Европа и САЩ е напълно в нормалните граници. Не бих казал, че оценката на Сирма граничи с невъзможни множители, които се използват. Оценката е по-скоро в средата на диапазона“, отвърна Стоянов.

Той допълни, че Сирма ще търси „малко по-сериозно застъпване на фокусните пазари, най-вече в САЩ, където вече има сериозни клиенти“.

„Парите (от IPO-то – бел. ред.) ще бъдат насочени към присъствието на групата в САЩ, където се разпознава един сериозен потенциал. Въпрос е и на бъдещи инвестиции“, продължи Стоянов.

На въпроса дали балансът на компанията не показва тревожни изменения директорът „Инвестиционно банкиране“ в ЕЛАНА Трейдинг отговори, че „съвместно с Комисията за финансов надзор успяхме да представим един проспект, който обхваща цялата налична информация“.

Той поясни, че след извършено преструктуриране в края на 2014 г. Сирма сега „бе подредена по много по-добър начин преди IPO-то“, тъй като от холдинга бяха извадени нестратегически бизнеси.

Запитан дали като мениджър на емисията ИП ЕЛАНА Трейдинг е поел ангажимент за попечителство, Стоянов отвърна, че „в България това не е възможно от гледна точка на изискванията за капиталова адекватност. По негови думи само търговските банки могат да поемат ангажимент за попечителство.

„Не е практика у нас да се поемат подобни ангажименти“, категоричен бе Стоянов.

Той добави, че целта на ЕЛАНА и Сирма ще бъде и привличането на чужди инвеститори с интерес за вложения в България от близки държави в Европа, но не назова конкретни държави, от които се очакват потенциални инвеститори.

Целия разговор на Делян Петришки от ТВ Bulgaria ON AIR и Мирослав Стоянов от ЕЛАНА Трейдинг гледайте във видеото:

Всичко за първичното публично предлагане на Сирма Груп Холдинг АД четете тук

Свързани компании:

Сирма Груп Холдинг АД(SGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:12 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
redcretin
преди 8 години
Хайде шаранчета, няма ли желаещ да си купи празни обещания? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още