IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

П. Динев: През последния месец пазарът консолидира около върховите нива

Акциите ще продължат да реагират бурно на положителни корпоративни новини, коментира анализаторът

18:12 | 17.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българската фондова борса (БФБ - София) продължава да балансира между ръстове и спадове, като в крайна сметка тенденцията е основните индекси да се движат нагоре.

През последния месец пазарът консолидира около върховите нива. Наличието на голямо количество пари в клиентските портфейли и постоянният приток на нови парични средства към колективните инвестиционни схеми стабилизират пазара и възпрепятстват оформянето на корекция след значителния скок от последните девет месеца, коментира пред Investor.bg анализаторът на ИП „Реал Финанс“ Петър Динев.

В сряда основният индекс на Българската фондова борса (БФБ – София) SOFIX записа ръст  от 0,17% до 661,97 пункта, докато останалите три индекса се оцветиха в червено. Широкият BGBX40 се понижи с 0,07% до 131,48 пункта, секторният BGREIT отписа 0,18% до 110,04 пункта, а равнопретегленият BGTR30 отчете спад от 0,19% до 516,72 пункта.

Оборотът на регулиран пазар възлезе на 1,6 млн. лв. след 231 сделки. Най-печелившата компания за деня е ЧЕЗ Електро България АД с ръст в цената от 12,5%. На второ място е Златен лев Холдинг с повишение от 2,4% до 1,06 лв., а на трето - Химимпорт с ръст от 1,2% до 1,67 лв.

От страната на губещите е ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД, чиито акции поевтиняха с 14,4% до 40,65 лв. На второ място е ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ със спад от 3,8% до 0,77 лв. На трета позиция е Стара планина холдинг с понижение от 2,5% до 7,80 лв.

Лидер по оборот е Първа инвестиционна банка с 341,8 хил. лв. На второ място е Холдинг Варна с 327 хил. лв. , следвана от Болкан енд Сий Пропъртис АДСИЦ с 219 хил. лв.

Няколко новини от страна на Комисията за финансов надзор за търговите предложения за акции на Унипак и Евроинс повишиха интереса.

По думите на Динев продължаващите търгови предложения ще водят до намаляване на финансовите инструменти, търгувани на пазара, и ще променят съотношението налични акции към пари в полза на биковете.

Съществена подкрепа според него ще окажат и дивидентите, които ще влеят допълнително количество пари в системата. „Така погледнато силните на пазара ще бъдат притежателите на дивидентни акции и колективните схеми на банките, които лесно пренасочват депозитна база към управляваните от тях фондове. Вероятно в близко бъдеще предпочитаните от тези две групи активи ще се справят по-добре от пазара“, прогнозира анализаторът.

Пазарът ще продължи да реагира бурно на положителни корпоративни новини, допълва анализаторът.

„Последният случай беше предложението за разпределяне на финансов резултат от ЧЕЗ Разпределение АД, което доведе до незабавно поскъпване на акциите. През предходните седмици имахме подобна реакция при Първа инвестиционна банка АД след обявлението на споразумението със Citigroup Global Markets Limited (Citi) в качеството на финансов съветник във връзка с преглед на стратегическите възможности за банката“, припомни Динев.

В същото време, по думите му, през последните месеци БТФ Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF остана относително пасивен. Липсват както нови записвания на дялове, така и активна вторична търговия на пода на борсата. Сделките на самия фонд са епизодични и с малки обеми.

„Така погледнато отредената му инфраструктурна роля не успява да се случи. Част от пазарните участници очакват след двойно листване фондът да успее да набере допълнителни активи, предоставяйки удобен достъп до българския пазар през собствените платформи на чуждестранните играчи и предоставяне на възможност за закупуване на готов портфейл, с което би отпаднала необходимостта от задълбочено изследване на отделните компании“, посочи той.

Интересът според него ще привлече развитието на ситуацията след представянето на българските компании на роуд шоуто в Лондон. По думите му участието на компаниите може да се разглежда и като допълнителна индикация за истинско желание за публичност на емитентите.

„Възможно е вече да сме близо до точката, при която оборотът ще расте по-бързо от цената на акциите. Този момент би бил ясно белязан от първите значителни по размер IPO на пазара. През последният месец беше листната облигационна емисия на Енерго-Про Варна ЕАД, която е без аналог по своя размер. Това, заедно с евентуално листване на ДЦК на пода на борсата, би могло да постави началото на развитие на дългов пазар“, отбелязва финансистът.

Не по-малко внимание, според него, заслужава и процесът на евентуални промени в правилата за изчисляване на SOFIX, които биха довели до повишаване на ликвидността около датите за ребалансиране на индекса.

Динев оцени като важно нововъведение от последната седмица публикуването от Централен депозитар на ежедневна информация за размера на фрий-флоута и броя на акционерите в публичните компании, търгувани на БФБ. „Това води до прозрачност и допълнителна информираност на участниците на пазара“, категоричен е той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още