IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Акустични устройства намаляват случаите на оплетени в мрежи делфини

Така намаляват и икономическите загуби за рибарите

13:05 | 18.10.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Акустични устройства могат да намалят случаите на оплетени делфини в рибарските мрежи. Това са коментирали на среща представители на министерствата на околната среда и на земеделието, бизнеса и неправителствени организации, съобщиха от Сдружение за дива природа Балкани, които са организатор на събитието.

Експертите са обсъдили ефективността на модерни устройства, наречени пингъри, за предотвратяване на щети и заплитания на китоподобни бозайници в рибарските мрежи. В срещата е участвал Джеймс Търнър, собственик на една от водещите фирми производител на пингъри в света.

Австралиецът е представил примери от от САЩ за предпазване на морските бозайници, също и практики в Норвегия, Перу и Чили. 

Проучвания от 1995 г. досега доказват, че акустичните устройства са единственият познат метод в момента, който намалява оплитането на китоподобни от вида муткур/морска свиня до 12 пъти, без да вреди на бозайниците, твърдят участниците в срещата.

Екипът на Сдружение за дива природа Балкани е представил резултати от локално проучване за района на Черно море, проведени в периода 2015-2016 г. Според изследването пингърите, поставени на няколко стационарни далянови мрежи, значително намаляват щетите, нанесени от муткури върху мрежите. Всичко това се отразява в намаляване на икономическите загуби за рибарите.

В България официални регистрации на заплетени делфини в хрилни, калканови и други рибарски мрежи няма. В същото време в световен мащаб така нареченият съпътстващ улов (случайно оплитане на нецелеви видове в мрежите) е водещата заплаха за морските бозайници. Проучванията показват, че
 
300 000 китоподбни бозайници годишно умират, оплетени в рибарските мрежи, казва организацията.

Според Джеймс Търнър България има уникалната възможност да се превърне във водеща страна в Европа и да изпрати послание към света, че устойчивият стопански риболов означава да опазваме делфините от смърт при заплитане в мрежите.

Той коментира, че задължителното оборудване на рибарските мрежи с пингъри, които да бъдат субсидирани от държавата, ще доведе до намаляване на щетите, нанасяни върху риболовния инвентар, предотвратяване на загубата на улов, спестяване на време за поправка на повредените мрежи. В същото време българската риболовна индустрия ще се рекламира като устойчива и щадяща делфините, което може да има положителен отзвук и върху туризма.

Участниците в срещата смятат, че причината за високата смъртност на делфини през 2015 и 2016 г. все още не е изяснена и са нужни допълнителни проучвания.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още