IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Преди всичко трябва да решим проблема с чистотата в морските курорти

Българите търсят спокойствие в Гърция и Турция, заяви доц. Стоян Маринов

21:02 | 28.08.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Експерт: Преди всичко трябва да решим проблема с чистотата в морските курорти

Проблемът с чистотата и с екологията е основен за туризма. Първо трябва да го разрешим и след това да мислим върху останалите елементи на продукта. Това каза пред БНР доц. Стоян Маринов от варненската Туристическа камара.

По повод затворения заради замърсена вода плаж в Лозенец той каза, че подобни случаи увреждат нашия имидж и обезсмислят усилията на бизнеса. Но за това не трябва да обвиняваме хотелиери и ресторантьори, а централната или местната власт, които не са се погрижили да създадат подобаваща инфраструктура за туризма, смята експертът.

Той допълни, че на проблема със старите пречиствателни станции се обръща внимание едва в последните 1-2 години. „Дори станциите край морето да бъдат разширени и модернизирани, ако не се направи дълбоководно заустване, проблемът ще остане“, коментира той.

Според него българите, които предпочитат да летуват в Гърция или Турция, са предимно семейства с деца или хора на средна възраст, които имат нужда от спокойствие. Те държали да ходят в по-малките гръцки хотели и по-спокойни селища. Или пък в турските хотели, където атмосферата е доста по-различна, отколкото в нашите морски курорти.

Маринов посочи курорта "Албена", който е стопанисван от една фирма, като добър пример за провеждане на целенасочена стратегия. За отделни хотели на „Златни пясъци“ и „Слънчев бряг“ било по-трудно, защото се създава цялостна атмосфера в курорта и младежката публика отблъсква доста от българите, които търсят спокойствие.

„В структурата на българския морски туризъм българите никога не са били повече от 15 – 20%. Останалият дял се пада на чуждестранни туристи“, отчита той.

Стоян Маринов смята, че ако и септември бъде добър за туризъм, сезонът по Черноморието може да приключи с 4-5% по-малко туристи, отколкото миналата година. Ще пострадат най-вече хотелиерите, ориентирани към руския и украинския пазар.

За Северното Черноморие руските туристи са с около 36% по-малко, а в Южното – около 25%. Така че ще има хотелиери, които ще завършат сезона с доста лоши резултати, посочи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:12 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 6 rate down comment 1
iezuita
преди 8 години
Коментарът е изтрит поради обидно съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 3
redcretin
преди 8 години
Коментарът е изтрит поради обидно съдържание.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още