IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Драганов: България може да увеличи поне три пъти броя на къмпингите

Една от най-лесните инвестиции в туризма е в разкриването на къмпинги, каза директорът на Института за анализи и оценки в туризма

08:14 | 16.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Една от най-лесните инвестиции в туризма е тази в разкриването на къмпинги, коментира пред БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Необходимо е да има място за подслон, вода, ток, газификация, тоалетни, допълни той. Един къмпинг може да бъде разгънат в рамките на месец, когато има законова регламентация, коментира Драганов.

България може да увеличи поне три пъти броя на къмпингите

Според експерта България може да увеличи поне три пъти броя на къмпингите както по Черноморието, така и във вътрешността на страната.

Към момента у нас има близо 27 къмпинга. За сравнение в Македония те са около 60, а в Гърция - над 250.

Драганов смята, че задача на държавата е да определи терените - публична държавна собственост, да им даде подходящ статут и да търси инициативи в общините, за да може да се изградят тези места за почивка. Държавата би трябвало и да съдейства с изграждането на подходяща инфраструктура.

Развитието на къмпингуването ще привлече и световни практики под формата на франчайзинг, а това е най-доброто за всеки бизнес, защото тази форма осигурява 85% успеваемост, коментира Драганов.

Собствениците на имоти са тези, които трябва да определят дали е възможно там да се къмпингува

Собствениците на имоти са тези, които трябва да определят дали е възможно там да се къмпингува, коментира още Румен Драганов по повод на общественото напрежение по темата.

Общината и частното лице трябва да преценят как ще се използват подобни терени, ако не искат да се ползват за къмпингуване, да ги оградят, да поставят табела, коментира Драганов и допълни, че в противен случай всеки турист би могъл да разпъне палатка там.

Дори и да няма ясни знаци обаче, че мястото не е за палатки, собственикът не губи правото си в даден момент да ни покани да напуснем, ако не желае в този район да има туристи, но не и да ни глобява, както се предлага в проектозакона. При отказ да изпълним доброволно молбата на собственика, той би трябвало да има право да повика органите на реда. Ако десет години не се появи собственик на място, което сме избрали за почивка на палатка, то може да се узакони като къмпинг, посочи експертът.

Друга хипотеза за разпъване на палатки, шатри сред природата е при така нареченото бивакуване, регламентирано в обичайното българско право, което съществува от времето на османското владичество, каза Румен Драганов. По думите му то е разрешено при форсмажорни за хората обстоятелства - загуба на дом при природно бедствие, когато се налага да замръкнем на открито. Това означава, че хората могат да опъват палатки навсякъде, когато им се наложи, посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още