IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зарядна станция за електромобили откри HomeMax във Варна

Между 1,8 и 3,3 лв. за 100 км харчат ековозилата, стана ясно по време на тест драйв

17:20 | 06.10.16 г.
<p>
	<em>Снимка: агенция Черно море</em></p>

Снимка: агенция Черно море

HomeMax е първият хипермаркет в България, който се отваря към идеята и изгражда зарядна станция, а Варна е първият град от веригата, в който това се осъществява на практика – каза по време на откриването на зарядната станция, разположена на паркинга на МагазинHomeMax, на бул. „Владислав Варненчик“ 271, маркетинг директорът Румяна Желева. Това е нашата социална отговорност към бъдещото поколение. Първата екологична грижа на веригата бе поставянето на пчелни кошери върху магазините. Втората е откриването на мрежа от станции за зареждане на еко автомобили. Екипите на 8-те  магазина в цялата страна са динамични, мислещи и отговорни за бъдещето, съобщава агенция „Черно море”.

Крачка към промяната на мисленето за бъдещето и към идеята нашият град да бъде по-чист и по-тих са усилията на Община Варна за изграждане на мрежа от зарядни станции за електромобили – каза в словото си кметът Иван Портних.

„Общината подкрепя проекти за намаляване на въглеродните емисии, осъзнавайки важността им за здравето на хората и за утрешния ден. Идеята е да се разгърне мрежа от зарядни станции като по този начин се поощрят хората да ползват повече от екологичните возила. Общината ще закупи и 3 електромобила“ – допълни още Портних.

Промотирането на електромобили идва във време, в което светът се променя и всеки от нас трябва да е ангажиран с опазването на планетата и околната среда – каза Мартин Заимов, директор на интегрираната платформа за е-мобилност, която изгражда мрежа от зарядни станции. Вече има над 300 от екологичните коли в България. Свидетели сме на бърз растеж на навлизане на нови, както и употребявани. В момента зареждането е безплатно, от степента на развитие и навлизане в битието на повече хора зависи и кога ще дойде моментът, в който това ще става платено. За сравнение, за 100 изминати километра електромобилът харчи между 1,8 и 3,3 лева, а конвенционалният автомобил на бензин – 14 лева. Ефективността на първият е далеч по-голяма като нарастващият процент ще идва от зелена енергия. Освен това екологичната кола няма прахови частици, не замърсява и е тих. Все още нивото на навлизане в световен мащаб е бавно. Годишно се продават ок. 300 000 електромобили, за сметка на 80-100 млн. конвенционални возила. В тази област вече работят почти всички водещи производители на автомобили в света. Цената на возилата ще пада, а пробегът ще се увеличава. До 2020 година се очаква ръстът на закупените и използвани електромобили да е 50% от досегашните.

Автомобилите, които бяха представени по време на откриването на новата зарядна станция на територията на магазин HomeMax във Варна, задоволяват нуждите на всеки тип потребители. От малкият френски двуместен електромобил, предназначен предимно за ползване през летните месеци, чиято пазарна стойност е около 20 000 лева, до по-големи семейни и бизнес-автомобили, и ван-ове.

Откриването на мрежа от станции за зареждане на еко автомобили на територията на хипермаркетите на HomeMax е плод на модерното, рационално мислене и социална отговорност към бъдещите поколения на колектива и ръководството на фирмата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:23 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още