IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще строи високоскоростна жп линия от Гърция към Централна Европа

След реконструкция влаковете от Белград до Будапеща ще се движат с 200 км/ч

14:28 | 18.12.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Железопътната линия ще бъде главен път за превозването на стоки от и към Китай. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Железопътната линия ще бъде главен път за превозването на стоки от и към Китай. Снимка: архив Ройтерс

Китай ще участва в модернизацията на цялата железопътна мрежа и изграждането на високоскоростна жп линия, която ще свързва Гърция с Централна Европа. Това обяви премиерът на страната Ли Къцян по време на състоялата се в Белград среща на върха на Китай и 16 страни от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), съобщава изданието Vima, цитиранo от БТА.

Пред журналисти в сръбската столица Ли Къцян каза, че железопътната мрежа от Белград до Будапеща ще бъде реконструирана и че влаковете по нея ще се движат с 200 км в час. Той поясни, че проектът ще бъде разширен и че в него ще участват още Македония и Гърция.

Гръцките железници и пристанище Пирея също ще са част от морската и сухопътна високоскоростна връзка на Китай с Европа, каза още Ли Къцян.

Той допълни, че железопътната линия ще бъде главен път за превозването на стоки от и към Китай и ще издигне на по-високо ниво отношенията на Китай с ЕС.

На срещата в Белград присъстваха и български държавници като министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя е разговаряла с китайски инвеститори, които да се включат в програмата ни за публично-частно партньорство, чрез която фирми от азиатската страна могат да започнат строителството на пътища у нас.

До момента китайски компании са проявили интерес към строителството на автомагистрала „Черно море“, обясни преди седмица министър Павлова. Чрез публично-частно партньорство се очаква да бъде построена и магистралата София-Калотина, „Рила“, както и скоростните пътища Видин-Ботевград и Русе-Велико Търново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:24 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още