IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Активността в китайската промишленост се е засилила стабилно през май

В същото време активността в стоманодобивната индустрия отчита най-големия си ръст от една година насам

12:15 | 31.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Секторите на промишлеността и услугите в Китай са се разширили със стабилен темп през май благодарение на силните инвестиции в строителството и инфраструктурата, съобщава Ройтерс.

Новината е добре дошла за властите, които се опитват да постигнат баланс между поддържането на стабилен икономически растеж и намаляване на дълговите рискове.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) в сектора на промишлеността е на ниво от 51,2 пункта за май, оставайки без промяна спрямо април, сочи месечното проучване на Националната статистическа служба, публикувано в сряда. Анализаторите, анкетирани от Ройтерс, очакваха 51,0 пункта.

Резултатите от проучването предполагат, че властите са постигнали известен успех в стабилизирането на по-широката икономика, без да рискуват по-остро забавяне на растежа, докато се опитват да премахнат рисковете от балон в резултат на дългогодишните кредитни стимули.

Като цяло „икономиката на Китай преминава към тенденция на стабилизация от моментен скок и спад“, казва Джан Лицюн, анализатор в China Logisticas Information Centre, в изявление.

Повечето анализатори са съгласни, че инерцията в Китай ще се забави след силен ръст през първото тримесечие от 6,9%, тък като се очаква репресиите на Пекин върху финансовия сектор да вземат своята жертва от финансовите разходи на корпорациите.

Засега обаче забавянето е слабо, а някои ключови сектори като строителството се представят добре.

Статистическата служба съобщава, че строителният сектор остава стабилен, макар леко да се забавя спрямо предишния месец, тъй като инвестициите в инфраструктурата се ускоряват, повишавайки търсенето на стомана.

Активността в стоманодобивната индустрия наистина отчита най-големия си ръст от година през май, подкрепена от нови поръчки, показва отделно проучване.

Ръстът в сектора на услугите също се е ускорил до 54,5 пункта, тъй като търговските услуги като търговия на дребно и железопътен транспорт са се разширили заради по-силно търсене.

Всяка стойност над 50 пункта говори, че съответният сектор е в експанзия.

Правителствените данни показват още, че новите поръчки в промишлеността остават без промяна спрямо април с 52,3 пункта, а новите поръчки за износ са спаднали с 0,1 процентен пункт до 50,7 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още