IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкета: Китайската икономика расте през четвъртото тримесечие със 6,7 на сто

Китай е изправен пред все по-голяма несигурност през 2017 г., смятат икономисти

11:04 | 18.01.17 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty Images News</em></p>

Снимка: Getty Images News

Китайската икономика вероятно е нараснала с 6,7 процента през четвъртото тримесечие, колкото е бил растежът и през предходните три тримесечия, подкрепен от по-големите държавни разходи и рекордното банково кредитиране, което засили опасенията за рискове, свързани със задлъжнялостта, сочи проучване на Ройтерс, обхващащо 62 икономисти.

Втората по големина икономика в света най-вероятно е нараснала като цяло с около 6,7 процента през 2016 година, което е горе-долу средна стойност спрямо целевия растеж, определен от правителството.

Икономистите са на мнение обаче, че Китай е изправен пред все по-голяма несигурност през 2017 година, като жилищната истерия проявява признаци на охлаждане, а ефектът от предишните стимули изглежда отслабва. 

Освен това вече вялият износ на Китай може да бъде подложен на нов натиск, ако новоизбраният американски президент Доналд Тръмп засили протекционизма в търговията на САЩ.

Икономистите, участвали в проучването, са на мнение, че брутният вътрешен продукт (БВП) на Китай е нараснал с 1,7 процента на тримесечна основа спрямо 1,8 процента през третото тримесечие.

Макар китайският растеж да изглежда стабилен в началото на 2017 година, по-значително забавяне през второто тримесечие изглежда неизбежно, посочва в коментарна бележка анализаторът от PIMCO Джен Фриеда.

Растежът се стабилизира едва след значителни финансови и кредитни стимули. Китайският държавен и частен дълг вероятно ще прехвърли 285 процента от БВП тази година, което е увеличение с 90 процента спрямо 2009 година, допълва той.

Прогнозираният растеж от 6,7 на сто за последното тримесечие ще бъде близо до най-слабия тримесечен растеж след световната криза, а същевременно годишният растеж, който също се очаква да бъде 6,7 на сто, ще е най-ниският от 26 години.

Ако данните за нарастването на китайския БВП, които ще бъдат обявени в петък, са изненадващо силни, това вероятно ще даде тласък на световните финансови пазари, особено на пазарите за суровини, които вече са подкрепени от рекордния китайски внос на петрол, желязна руда, мед и соя през 2016 г.

/БТА/

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:06 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още