IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Британската безработица се понижава до 7-годишно дъно

Делът на безработните в Обединеното кралство е 5,3% през третото тримесечие

12:27 | 11.11.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Безработицата във Великобритания пада до седемгодишно дъно на ниво от 5,3% през трите месеца до септември, съобщава BBC, позовавайки се на данни от Националната статистическа служба.

Това е най-ниското ниво от второто тримесечие на 2008 г.

Между юли и септември тази година безработните британци намаляват със 103 хил. до 1,75 милиона. Заетите са 31,21 милиона души – със 177 хил. повече в сравнение с периода април - юни и с 419 хил. повече от третото тримесечие на 2014 г. 

Ръстът на заплатите обаче е под очакванията. Седмичните възнаграждения растат с 3% на годишна база, а прогнозите на икономистите, анкетирани от Ройтерс, бяха за повишение от 3,2%

След публикуването на данните лирата поевтинява спрямо долара и се обменя за 1,5143 долара. Преди това курсът на британската валута беше 1,5170 долара.

Английската централна банка следи внимателно данните за заетостта, които ще окажат влияние върху това кога точно институцията ще вдигне лихвените проценти. Според CNBC това няма да се случи преди референдума за членството в ЕС.

Добрите данни за трудовия пазар подкрепят прогнозата на Международния валутен фонд за британската икономика. В началото на октомври фондът обяви, че БВП на Обединеното кралство ще нарасне с 2,5% през 2015 г. и с 2,2% през 2016 г.

Повече за интересните тенденции, които движат форекс пазарите, може да научите по време на четвъртата годишна конференция за инвестиции и валутна търговия INVESTOR Finance Forum, която ще се проведе на 27 ноември в Интер Експо Център София.
 
Повече информация за конференцията може да научите от официалния интернет сайт http://financeforum.investor.bg.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:37 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още