IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаквано остави лихвените проценти без промяна

Инвеститорите очакват пресконференцията на Марио Драги, на която той може да даде повече яснота за намеренията на банката

15:00 | 21.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската централна банка (ЕЦБ) очаквано остави ключовите си лихвени проценти без промяна след заседанието си в четвъртък.

Въпреки изненадващите резултати от референдума във Великобритания и неясните последици банката изглежда е решила да изчака и да види повече икономически показатели преди евентуално понижаване на лихвените проценти, пише WBPonline. 

Лихвеният процент по основните операции по рефинансиране остава 0%, а този по пределното кредитно улеснение е 0,25%. Депозитната лихва е на отрицателна територия в размер на -0,40%.

Решението беше до голяма степен очаквано, особено след като миналата седмица Английската централна банка се въздържа от намеса. Пазарите прогнозираха, че председателят на ЕЦБ Марио Драги ще последва действията на колегата си в Лондон Марк Карни.

Инвеститорите очакват пресконференцията на Драги в 15:30 часа българско време, на която той може да даде повече яснота за намеренията на ЕЦБ и прогнозите на институцията за еврозоната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още