IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономиката на Южна Корея се съживява през третото тримесечие

Потреблението и държавните разходи подкрепят растежа на азиатската страна, докато инвестициите и износът спадат

09:37 | 24.10.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Икономиката на Южна Корея се съживява през третото тримесечие

Растежът на Южна Корея се съживява през третото тримесечие. По-високите публични разходи и възстановеното потребление осигуряват подкрепа за политиците, които се опитват да стимулират икономиката чрез фискални и парични стимули, предава Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на страната расте с 0,9% на тримесечна база, разкриват последните данни на Централната банка на Южна Корея. Числото съвпада с очакванията на анкетираните от агенцията икономисти. На годишна база покачването е в размер на 3,2 на сто.

Правителството увеличи разходите и облекчи правилата на имотния пазар с цел да подкрепи търсенето. От своя страна от август насам централната банка оряза два пъти основната лихва, която се намира на 4-годишно дъно, за да стимулира възстановяването.

Стимулите на управляващите не спират до тук. Финансовият министър на Южна Корея Чои Киунг Хуан обеща да похарчи 31 трлн. вона (29 млрд. долара) тази година под формата на стимули и предложи бюджет за 2015 г. в размер на рекордните 376 трлн. вона.

По компоненти на БВП частното потребление расте с 1,1% през третото тримесечие спрямо предходното, когато се сви с 0,3 на сто. Увеличените с 2,2% правителствени разходи допринасят най-много за икономическия ръст през периода от юли до септември.

Инвестициите на компаниите намаляват с 0,8% след ръст от 1,1% през вторите три месеца на годината. Освен това износът спада с 2,6% основно заради забавянето на активността в Китай. Понижението е първото за годината, като с най-много се свива експортът на дисплеи от течен кристал и химични продукти.

Миналата седмица централната банка понижи очакванията си за икономическия ръст за 2015 г. до 3,9% от предходните 4%. По отношение на инфлацията прогнозите са за намаление до 2,4% от първоначално предвидените 2,7%. За 2014 г. централните банкери предричат растеж от 3,5% вместо 3,8% и инфлация в размер на 1,4% вместо 1,9 на сто.

През септември инфлацията в Южна Корея се покачи до 1,1% на годишна база. Размерът й обаче е най-ниският от февруари насам и е доста под целевия интервал, който банката преследва, а именно – от 2,5% до 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още