IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в еврозоната е 0,1% през август

Данните подхранват спекулациите, че ЕЦБ ще продължи с паричните улеснения

13:15 | 16.09.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Инфлацията в 19-членната еврозона остава близо до нулата, оказвайки допълнителен натиск върху Европейската централна банка (ЕЦБ) да обмисли допълнителни мерки, за да доведе ценовото равнище до целта си.

Инфлацията в еврозоната продължава значително да отслабва и през август, потвърдиха данните на Евростат от сряда, знак, че програмата за изкупуване на активи на ЕЦБ няма силата да се справи със спада на цените на енергията.

Индексът на потребителските цени (CPI) в еврозоната се покачи с 0,1% на годишна и сезонно изгладена база през август, показват дългоочакваните крайни данни на Евростат, цитирани от WBP Online. Предварителните данни показваха, че няма промяна в ценовото равнище през август. През юли индикаторът отбеляза покачване от 0,2%.

Основната инфлация – хармонизираният и сезонно неизгладен индекс на потребителските цени, в който не се включват цените на алкохола, цигарите, храната и енергията, се повиши с 0,9% на годишна база през август. Месец по-рано индикаторът спадна с 0,6%.

Данните подхранват натиска върху ЕЦБ да въведе допълнителни мерки, след като водещият измерител на инфлацията е под целевото равнище от 2% от март 2013 г. насам и под 1 на сто от ноември 2013 г.

След продължителен спад в инфлацията еврозоната преживя първата си дефлация от години през декември 2014 г., когато цените спаднаха на годишна база. Месец по-късно ЕЦБ обяви мащабната си програма за количествени улеснения. Тя стартира през март и през май донесе малка победа за централните банкери, след като цените се покачиха за пръв път от шест месеца.

Юни обаче донесе допълнителен натиск за цените, след като годишната инфлация отново се върна на ниво малко над нулевото. Ето защо анализаторите от банки като Barclays и Goldman Sachs предвиждат, че ЕЦБ ще използва нови стимули още преди края на годината.

Освен това според вицепрезидента на ЕЦБ банката е готова да увеличи размера, състава и срока на схемата, ако това е необходимо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още