IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай отваря континенталния си валутен пазар

Ходът ще приближи юана до статута на резервна валута

14:21 | 10.09.15 г. 4
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Китай ще отвори континенталния си валутен пазар за чуждестранни централни банки, правейки по-лесно за външните инвеститори да държат активи, деноминирани в юани, съобщава Bloomberg. В същото време юанът се бори за придобиване на статут на резервна валута от Международния валутен фонд (МВФ).

Поднебесната империя ще поддържа курса на юана стабилен на равновесното равнище, заяви премиерът на страната Ли Къцян по време на Световния икономически форум в китайския град Далян в четвъртък. Страната не желае валутна война, подчерта той. Припомняме, че на 11 август Китайската народна банка изненада световните пазари и девалвира валутата на страната.

Частни инвеститори извън континентален Китай вече получиха достъп до фондовия пазар във втората по големина световна икономика, след като в края на миналата година регулаторите одобриха дългоочаквания план за свързване на фондовите борси в Хонконг и Шанхай. Дотогава достъпът бе внимателно контролиран, основно чрез квотна програма за институциите.

„Участието на чуждестранни централни банки ще направи континенталния юан по-ясно разпознаваем в световен мащаб“, заяви Бани Лам, един от ръководителите в звеното по научни изследвания към Agricultural Bank of China International Securities в Хонконг. „Разрешаването на директен достъп дава на централната банка повече гъвкавост и контрол върху разходите в сравнение с използването на местни банки за трейдърите. Въобще това е положителен ход за интернационализацията на юана“, счита експертът.

Решението е в полза на китайското желание юанът да се присъедини към долара, еврото, йената и британската лира в кошницата от валути със специални права на тираж на МВФ. Ключов показател, използван за определяне на валута като резервна, е делът на валутата от официалните резерви. Юанът зае седмо място по този показател миналата година, нареждайки се след четирите валути със специални права на тираж и австралийския и канадския долар, показват данните на МВФ. Делът на китайската валута е 1,1%, докато този на американския долар е 63,7%.

Над 60 световни централни банки и суверенни фондове са инвестирали в активи, деноминирани в юани, а общата стойност на инвестициите е между 70 и 120 млрд. долара, сочат данните на Standard Chartered Plc за май.

"Неотдавна ние разрешихме на чуждестранни централни банки да участват в междубанковия пазара на облигации", заяви Къцян по време на срещата на Световния икономически форум. "Следващата стъпка е да се позволи на чуждестранни централни банки да участват пряко в междубанковия валутен пазар. Преди края на тази година ще сме готови със системата за разплащане през граница с юани, което ще улесни развитието на извънконтиненталния пазар на юана", каза още премиерът на Китай.

Първата фаза от Китайската международна платежна система (CIPS) ще стартира в Шанхай и ще обслужва сделки в Азия, Океания и Европа, заяви Китайската народна банка в доклад от 11 юни. Платежната система ще улесни трансграничният търговски сетълмент, преките инвестиции и други сделки, извършвани с юани, смята още централната банка на Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 1 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
НЕ. Това е търговска война, защото директно могат да контролират стоковите пазари.Валутна война е когато централните банки се надпреварват да печатят - демек сега. Те просто променят числата в балансите си и оправдават и/или причиняват политики чрез тях.Търговска война е когато тези измами в балансите ги усетят търговците на реални стоки и започнат да развалят, предоговарят и изобщо трудно да постигат сделки и респективно да се разплащат точно чрез тези платежни системи (SWIFT, CIPS, ..)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
крас
преди 8 години
Какво означава "чужди централни банки" да държат в портфейла си активи деноминирани в юани?1Китай прави опит да наложи СУАПОВИТЕ СДЕЛКИ като средство при търговския обмен, елегантно ЗАОБИКАЛЯЙКИ ДОЛАРА като световно платежно средство. Твърдението им, че не водят ВАЛУТНА ВОЙНА си е чисто азиатско лицемериеПлатежна им система CIPS е паралелна на системата SWIFT в която като платежно средство се ползва долара!Странното е, че китайската CIPS не обхваща САЩ, и Канада. Е НЕ Е ЛИ ТОВА ВАЛУТНА ВОЙНА?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis12
преди 8 години
Първата фаза от Китайската международна платежна система (CIPS) ще стартира в Шанхай и ще обслужва сделки в Азия, Океания и Европа, заяви Китайската народна банка в доклад от 11 юни. Платежната система ще улесни трансграничният търговски сетълмент, преките инвестиции и други сделки, извършвани с юани, смята още централната банка на Китай.------------------------------------------------------------------------------------------------------------ммм дааа, а се смееха тука форумните градинските маркучи, а долари тука некой да вижда, щото аз ньет ......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
Китаеца настъпва бавно, въпреки отказа на САЩ да вкарат юана в SDR кошницата този октомври.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още