IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай забранява на чужди банки операции с юани в чужбина

Тримесечната забрана е била наложена от Централната банка на Китай във вторник, твърдят запознати лица

10:00 | 30.12.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
Китай забранява на чужди банки операции с юани в чужбина

Китай забрани на поне две чуждестранни банки да извършват бизнес в юани в чужбина поне до края на март. Това твърдят лица, запознати със случващото се, цитирани от Bloomberg.

Тримесечната забрана е била наложена от Централната банка на Китай във вторник, твърдят лицата, пожелали анонимност.

Дисциплината идва на фона на увеличаващата се разлика между обменния курс на юана, търгуван в Китай, и на юана, търгуван в чужбина. Разликата дава възможност за арбитраж – да се купува във Хонконг и да се продава в Шанхай.

От Централната банка на Китай не са могли да отговорят на запитванията, отправени от Ройтерс и Bloomberg.

Китайската валута е с 1,6% по-евтина на свободния пазар в Хонконг в сравнение с тази в Шанхай. Това е най-голямата разлика от три месеца, която се разшири до над 2% след изненадващата девалвация на юана на 11 август.

Тази година валутните резерви на Китай се сринаха с над 400 млрд. долара, след като централната банка купуваше юани, за да обуздае обезценката му.

Валутният курс на юана в чужбина поевтиня с 4,4%, като е напът да запише най-голямата си годишна загуба от над две десетилетия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
крас
преди 8 години
ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО НА ХОНКОНГ КЪМ КИТАЙ БЕ ПРИЕТО ПОД УСЛОВИЕТО НА СЪЩЕСТВУВАНЕ В ЕДНА ДЪРЖАВА НА ДВЕ СИСТЕМИ !!ДВЕ ФИНАНСОВИ СИСТЕМИ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ ВАЛУТИ ДВЕ НАЦИОНАЛНИ БАНКИ ПРИ КОЕТО ТАЗИ В ХОНКОНГ Е ВЪРЗАЛА ДОЛАРА СИ В БОРД С АМЕРИКАНСКИЯ!ЗА МАКАО НЯМА ДА ГОВОРИМ ЗАЩОТО И ТОВА ДЖУДЖЕ КОЕТО Е ОБРАЗ И ПОДОБИЕ НА ХОНКОНГ НЕ Е НИЩО ДРУГО ОСВЕН троянски кон на ПОДНЕБЕСНАТА ИМПЕРИЯ!С тези ТРОЯНСКИ КОНЕ Поднебесната империя е обречена.ИДНА МОМЕНТ В КОЙТО ХАРДОВЕТЕ В ККП ЩЕ ВЗЕМАТ ВРЪХ НА РЕФОРМАТОРИТЕ !ОБРЪЩАНЕТО НА ПАЛАЧИНКАТА ЩЕ Е ПАГУБНО ЗА СВЕТОВНАТА СИСТЕМА!РУСИЯ Е ПРИМЕР ЗА ТОВА КОЕТО ПРЕДСТОИ ДА СЕ СЛУЧИ В КИТАЙ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още