IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курода сигнализира за забавяне на постигането на инфлационната цел

Ние ще продължим, даже е възможно да усилим, своите парични стимули през следващите месеци и години, заяви гуверньорът на ЯЦБ

14:47 | 10.10.16 г.
<p>
	<span style="font-size: 12px;">Харухико Курода. <em>Снимка: Ройтерс</em></span></p>

Харухико Курода. Снимка: Ройтерс

Управителят на японската централна банка Харухико Курода даде най-ясния досега сигнал, че централната банка на страната може да отложи постигането на целевото равнище на инфлацията от около 2% годишно, което беше заложено за 2018 г.

„Може да бъдат необходими още няколко месеца, за да се достигне 2% ниво на инфлация“, каза Курода в интервю за Bloomberg по време на годишната среща на директорите на централните банки във Вашингтон. „Трябва внимателно да обработим и анализираме цялата налична информация, преди да разгледаме прогнозите. Така че може да има промяна, може и да няма“ , продължи Курода. 

Забавяне би дало индикация, че централната банка на Япония няма да успее да изпълни своята цел, докато трае мандатът на Курода, който приключва през април 2018 г. Това поражда спекулации относно бъдещия наследник начело банката, от когото се очаква да продължи безпрецедентните в историята на третата по големина световна икономика монетарни стимули.

„Ние ще продължим, даже е възможно да усилим, своите парични стимули през следващите месеци и години, за да достигнем поставеното ниво на инфлация от 2%“, каза Курода в свое интервю, в което постави под въпрос идеята за купуване на чуждестранни облигации и отказа да уточни дали Японската централна банка ще продава свои ценни книжа като част от монетарната си стратегия.

Гуверньорът на централната банка добави, че ниските цени на петрола, в комбинация с отслабените публични очаквания за потребителските цени, са причина за сегашните нива на инфлация в страната.
Това би било петото забавяне на сроковете пред поставените цели, откакто Курода стартира своята политика на стимули преди повече от 3 години. Дори така „икономиката е вероятно да се ускори“, каза президентът на банката. Увеличаващото се фискално харчене на кабинета на министър-председателя Шинцо Абе ще помогне на Япония да постигне растеж от 1,5% през следващата година, в сравнение с около 1% през тази.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 10:30 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още