IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на дребно във Великобритания растат по-бързо от очакваното

През последните три месеца до края на февруари обаче изменението е в посока надолу

12:59 | 23.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на дребно във Великобритания се повишават с по-бърз темп от очакваното през февруари, но перспективите пред потребителите остават слаби, съобщава Bloomberg.

Обемът на продадените стоки в магазините и онлайн се увеличава с 1,4% на месечна база, а очакванията на икономистите бяха за едва 0,4% ръст, показват данните на Националната статистическа служба. През последните три месеца до края на февруари обаче изменението е в посока надолу, а именно спад от 1,4 на сто, което е най-голямото понижение от началото на 2010 г. 

За да има ръст на продажбите на дребно през първото тримесечие на годината, през март трябва да се отчете солидният ръст от 3,3%. Последният път, когато е бил записан спад за тримесечие, е било преди над три години.

Инфлацията в Обединеното кралство е на най-високото си ниво от 2013 г. и изглежда ще надмине ръста на заплатите, което ще накара населението да харчи по-малко.

През февруари цените на стоките на дребно записа годишен ръст от 2,8%, което беше най-високото ниво от март 2012 г.

Потребителите са финансирали част от покупките си, като са спестявали по-малко и са вземали повече кредити, възползвайки се от ниските лихви, посочва Bloomberg. Тази склонност обаче може да намалее в средата на повишена несигурност, когато страната започва процеса по напускане на Европейския съюз.


source: tradingeconomics.com

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още