IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силен януари за германските търговци на дребно

Страната отчита трето поредно месечно нарастване на продажбите

17:34 | 29.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Германската търговия на дребно стартира силно 2016 г. Докато през януари ръстът на приходите на месечна база е изненадващо висок, то на годишна база нарастването е по-скромно, поясни федералната статистическа служба във Висбаден

През януари приходите от бранша (ценово изгладени) растат с 0,7 на сто на месечна база, а анализатори очакваха по-леко покачване в търговията на дребно за януари - 0,3 на сто. Номиналното покачване е от 0,6%.

Резултатът подчертава ролята, която частното потребление играе в задвижването на растежа на най-голямата икономика в Европа, коментира Ройтерс.

Това трето поредно месечно нарастване на продажбите се случва на фона на споразумения за по-високи заплати в Германия, наред със стабилен пазар на труда и исторически ниски лихвени проценти.


Източник: tradingeconomics.com

На годишна основа обаче продажбите на дребно са се свили с 0,8 на сто през януари, отчита Destatis. В номинално отношение спадът е от 0,4 на сто. Статистическата агенция обаче отбелязва все пак, че през януари тази година е имало един работен ден по-малко в сравнение с януари 2015 година. 

В Германия данните за продажбите на дребно предоставят обобщена мярка от продажбите на стоки и услуги на дребно в течение на определен период от време. Продажбите на дребно са сезонни, волатилни и относително важни за икономиката на страната като цяло.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още