IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на дребно в САЩ записаха слаб ръст на продажбите през септември

Нестабилността на световните финансови пазари кара американците да предпочетат да вложат парите си в банка, а не да ги похарчат в мола, коментира Bloomberg

17:51 | 14.10.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Търговията на дребно в САЩ записа слаб ръст от 0,1% през септември след лекото повишение месец по-рано, съобщи Bloomberg, позовавайки се на Министерството на търговията. Консенсусната прогноза на 82-ма икономисти, анкетирани от Bloomberg, беше за ръст от 0,2%.

Седем от всички 13 категории в търговията на дребно регистрират спад, като водещи са продажбите на гориво, където спадът е 3,2% - най-голямо понижение от януари насам. Спад на продажбите на дребно има и в електрониката, строителните материали, хранителните продукти и онлайн търговията.

Автомобилните търговци регистрират 1,7-процентов ръст на продажбите през септември, което е най-голямото повишение от май. 

Въпреки цялостното повишение сравнително слабите продажби на търговците създават притеснения за силата на потреблението, което генерира около 70% от БВП в САЩ, особено в момент, в който външното търсене е нестабилно.

Потреблението беше стълб на растежа през лятото, но изглежда този стълб е по-слаб, отколкото очаквахме“, казва Томас Костърг, главен икономист за САЩ в Standard Chartered Bank в Ню Йорк. „Хората искат да видят по-голям ръст на заплатите, преди да започнат да купуват по-активно“, отбелязва той.

Нестабилността на световните финансови пазари кара американците да предпочатат да вложат парите си в банка, а не да ги похарчат в мола, коментира Bloomberg.

Отделен отчет на Министерството на труда посочва, че намаляващите разходи за енергия са забавили инфлацията при продажбите на едро. Индексът на производствените цени записва понижение от 0,5%, което е най-големият спад от януари насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още