IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгарската централна банка очаквано остави основната си лихва без промяна

Регулаторът иска да насърчи икономическия ръст, без да се стига до понижение на лихвите

16:17 | 26.07.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Унгарската централна банка остави основния си лихвен процент без промяна на рекордно ниско ниво, съобщи Bloomberg. Тримесечната депозитна лихва остава на ниво 0,9%, което оправдава очакванията на 19-те анкетирани икономисти. Лихвите по овърнайт кредитите и депозитите остават съответно 1,15% и -0,05%.

От август централната банка ще започне да приема месечни депозити, а не седмични, както е сега. През октомври пък влиза в сила ограничение за депозитите, като целта да се облекчи паричната политика и да се стимулира икономическият ръст, без да се стига до понижение на основната лихва. Подробности за тези ограничения ще има през септември и те ще бъдат преразглеждани веднъж на тримесечие.

„Промените имат за цел да насърчат кредитирането, като намалят разходите за обслужване на дълга на междубанковия пазар, или да понижат доходността по държавните облигации, като канализират ликвидността от търговските банки към дълговия пазар“, каза по-рано този месец Мартон Наги, заместник-председател на централната банка. По думите му целта е да се държи основната лихва стабилна по-дълго време, така че икономическата среда да стане предвидима.

Тази година унгарският форинт поскъпна с 0,7% спрямо еврото и към 16:00 часа българско време се обменя при курс 313,245 форинта за евро. Доходността по 10-годишните държавни облигации докосна рекордно дъно от 2,8% на 14 юли, а във вторник нивото й е 2,970%.

Централната банка на Унгария и правителството полагат съвместни усилия за стимулиране на икономическия ръст, след като БВП през първото тримесечие неочаквано се сви спрямо предходния период.

Централните банкери очакват икономическият ръст през второто тримесечие да надвиши 2% и дори да се ускори през второто полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:00 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още