IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания започна обсъждане на ползите и рисковете от биткойна

Властите на Острова определиха 13 приоритетни въпроса, по които ще се допитат до мнението на експертите и обществото

17:57 | 04.11.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Великобритания започна обсъждане на ползите и рисковете от биткойна

Нестандартен ход предприеха властите във Великобритания. Финансовото министерство публикува "Покана за представяне на информация" за дигиталните валути, за да се оценят публично рисковете и предимствата, предлагани от новите технологии.

Решението има за цел да осигури на правителството необходимата информация по отношение на дигиталните парични средства. Призивът за набиране на информация, който ще бъде открит в продължение на един месец, ще позволи на частни лица, фирми и други организации да представят своите коментари по широк кръг от въпроси.

Британското финансово ведомство е определило 13 въпроса като приоритетни – като се започне от основната информация за потенциалните ползи от цифровите валути, премине се през правителствената намеса и регулиране и се стигне до самия технологичен процес по добиване и съхранения на паричните знаци.

Властите на Острова определят криптовалутата като нововъведение, което "може да представлява фундаментална промяна в начина, по който платежните системи функционират".

Британската асоциация на дигиталните валути заяви, че приветства консултациите на Министерството на финансите, добавяйки: "Разглеждаме това като положителна стъпка за криптовалутите. Процесът е пример за подход с мисъл в бъдещето на правителството на Обединеното кралство към финансовите технологии и технологичните иновации като цяло. Британската асоциация на дигиталните валути ще се включи активно в подкрепа на Министерството на финансите с коментари и обратна връзка в целия процес".

Междувременно икономическият секретар на финансовото министерство Андреа Лидсъм коментира въпроса в блог пост в сайта на ведомството, озаглавен "5 причини да призоваваме за информация".

Според информацията, поместена на сайта на Министерството на финансите, властите възнамеряват да проучат предимствата на дигиталните валути и бариерите, пред които са изправени те. Въз основа на събраната чрез инициативата информация правителството ще реши дали е необходимо някакво действие.

Властите, разбира се, също така се интересуват и какви са потенциалните рискове. Сигурността и уязвимостта в сравнение с традиционните платежни услуги е един от проблемите, заедно с използването на цифровите валути за незаконни цели.

През септември Английската централната банка (АЦБ) посочи в свой доклад, че технологията, стояща зад биткойна, може да има трайни последици и потенциал да преструктурира финансовия сектор.

Оценката на институцията се базираше на анализ на т.нар. блок верига. Тя представлява публично споделена счетоводна книга, на която разчита цялата биткойн мрежа. Всички потвърдени трансакции се включват в блок веригата и така биткойн портфейлите могат да бъдат проверявани за техните реални баланси и дали изхарчените биткойни са собственост на потребителя, който оперира с тях. Интегритетът и хронологичният ред на блок веригата се гарантират с помощта на криптографията.

"Тази система е истинска технологична иновация", посочиха централните банкери в изследването, представящо положителните и отрицателните аспекти на криптовалутите.

"Ключовото нововъведение при цифровите валути е блок веригата, която позволява на платежната система да работи по изцяло децентрализиран начин, без посредници като банките", отбелязаха от АЦБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още