IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джак Ма вижда тежко бъдеще, докато интернет срива старата икономика

Председателят на Alibaba Group е категоричен, че обществото трябва да се подготви за промените, които настъпват заради новите технологии

13:24 | 24.04.17 г. 5
<p>
	Джак Ма. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Джак Ма. Снимка: Архив Ройтерс

Председателят на китайската компания Alibaba Group Holding Джак Ма заяви, че обществото трябва да се подготви за няколко трудни десетилетия, докато интернет разрушава икономиката, каквато я познаваме днес, пише Bloomberg.

Светът трябва да промени образователните си системи и да установи как да работи с роботите, така че да смекчи проблемите, свързани с навлизането на автоматизацията и интернет икономиката, коментира Ма в реч на конференция на предприемачи в Джънджоу, Китай.

"В следващите 30 години светът ще преживее повече болка, отколкото щастие“, заяви Ма във връзка с промените в работата, причинени от интернет. „Социалните конфликти в следващите три десетилетия ще имат въздействие върху всички видове индустрии и сфери на живота“.

Това беше необичайна реч за съоснователя на Alibaba, който се опитва да залага повече на ролята си на визионер и да коментира теми за бъдещето. В рамките на събитието той обясни, че в ранните дни на електронната търговия се е опитал да предупреди хората, че тя ще създаде проблеми за традиционните търговци на дребно и други играчи, но малцина са го послушали тогава. Този път той иска да предупреди за въздействието на новите технологии, така че никой да не се изненада.

„Преди 15 години държах речи 200 или 300 пъти, напомняйки на всички, че интернет ще повлияе на всички индустрии, но хората не ме слушаха, защото бях никой“, заяви Ма.

Той направи коментарите в момент, в който най-големят китайски играч в сферата на електронната търговия – Alibaba, харчи милиарди долари, за да се насочва към нови области – от продуцирането на филми през видео стрийминга до финансите и облачните услуги. Компанията, разглеждана като барометър за китайските потребителски настроения, се стреми да се разраства в чужбина. Тя придоби контрол над Lazada Group, за да си създаде опора в Югоизточна Азия, където вероятно ще се сблъска с Amazon.com.

52-годишният Джак Ма отправи критики към традиционната банкова индустрия, заявявайки, че кредитирането трябва да е достъпно за повече членове на обществото. Липсата на стабилна кредитна система увеличава разходите за всички, коментира той.

На места Ма беше доста краен в критиките си към компаниите, посочвайки, че те няма да се адаптират. Той посочи, че изчислителните облаци и изкуственият интелект са ключови за бизнеса и ако лидерите не го разберат, ще се стигне до момента, в който младите хора в компаниите им ще им разяснят това.

Освен това Ма призовава традиционните индустрии да спрат да се оплакват за това как интернет влияе на икономиката. Той твърди, че критиците на Alibaba игнорират факта, че Taobao, нейният основен магазин, е създал милиони работни места.

Според Джак Ма по-дългият живот на продуктите и по-добрият изкуствен интелект вероятно ще доведат до застаряване на работната сила и до по-малък брой работни места.

„Машините трябва да правят само това, което хората не могат“, обясни той. „Само по този начин можем да имаме възможността да запазим машините като партньори в работата на хората, а не като заместители“.

Повече новини за технологии можете да научите от видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 6 години
с малката разлика че тоя е милиардер, а ти обикновен клошар откраднал смартфон и добрал се до интернет да пишеш глупости :):) ... така че не си баш като него :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 5
be_google
преди 6 години
Преди 15 години държах речи 200 или 300 пъти, напомняйки на всички, че интернет ще повлияе на всички индустрии, но хората не ме слушаха, защото бях никой, заяви ***.....и аз съм така драги Джак.....вече почти десет години с БАНН (баннът ми е някъв странен, не мога да коментирам у форума, не че и искам вече, но е няква локална бг.дивотия)....който иска да види пророчествата ми отпреди 10ина години.....жалко е че бях прав и за подлостта на Британия, за войните, за нахлуването на неграмотни и агресивни джихадисти в ЕС....и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
Jony
преди 6 години
Май бъдещето е вече тук: https://***.recode.net/2016/9/27/13065822/adidas-shoe-robots-manufacturing-factory-***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
Alee
преди 6 години
A дъждобрани?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 31 rate down comment 3
pinoccio
преди 6 години
В следващите трийсет години в смесения магазин на село, освен хляб и пирони, ще предлагат и облачни услуги - тенти, плажни чадъри и щори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още