IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ericsson ще съкрати 3000 работни места в Швеция

Компанията свива производството на вътрешния си пазар

13:19 | 04.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ericsson планира да съкрати 3000 работни места в Швеция и да ограничи производството на вътрешния си пазар. Тя прави това в опит да намали разходите си на фона на спада в търсенето на мрежово оборудване, пише Bloomberg.

Още миналия месец компанията, която се бори с редица проблеми, обяви, че производството в Швеция също може да бъде засегнато от планираните съкращения. Сега тя разкрива, че свива производството си в градовете Бурос и Кумла.

Ericsson, която има 16 хил. служители в Швеция, съкращава служители и в отделите по продажби, проучвания и развитие, както и в администрацията.

Ударът по последните ѝ останали шведски заводи подчертава пред колко големи предизвикателства се изправя концернът, докато се опитва да се бори с нарастващата конкуренция и със забавянето на търсенето от страна на мобилните оператори.

След като всичко това сви печалбата ѝ, през юли Ericsson отстрани своя главен изпълнителен директор от поста му и се насочи към съкращаване на разходите, като има за цел да спести по 9 млрд. крони (1,05 млрд. долара) годишно до 2017 г.

Компанията се опитва да съживи растежа на своята печалба чрез спестяванията, докато се конкурира с Huawei Technologies и Nokia на един все по-труден пазар. Продажбите за второто тримесечие се свиха с 11%, след като мобилните оператори в Европа, Русия и Бразилия задържаха инвестициите си в мрежово оборудване.

Акциите на Ericsson повишиха стойността си 1,1% до 62,05 крони в 9:16 ч. местно време в Стокхолм. От началото на годината до понеделник цената им спада с 25 на сто.

Ericsson имаше около 116 хил. служители общо към края на юни тази година. 

Още технологични новини вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:39 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още