IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google трябва да спре антиконкурентните си практики с Android в Русия

Печеливш от това е руският гигант Yandex

11:58 | 06.10.15 г. 1
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

След като беше призната за виновна за злоупотреба с господстващо положение в Русия миналия месец, Google получи заповед да направи известни промени. Руските регулатори имат проблем с политиката на Google по отношение на Android и това, което тя позволява на своите хардуерни партньори да правят с мобилната платформа, пише The Verge.

Ако нейните партньори искат да продават телефон, който включва Google Play Store и следователно достъп до повечето приложения на Android, в момента са задължени да включват и други приложения на Google. Освен това не им е позволено да инсталират предварително приложения на конкуренти, твърди регулаторът, който иска да сложи край на тази практика.

Руският антимонополен регулатор даде на Google малко повече от месец (срок до 18 ноември), да промени изискванията, които налага на хардуерните си партньори. Властите искат въпросните партньори да включват приложения, които не са направени от Google.

Това е ключово за руския конкурент на Google в сферата на търсачките – Yandex, който подаде жалбата, довела до случващото се в момента.

Yandex, подобно на Google, е много повече от търсачка, а възможността да включва свои приложения в смартфоните с Android може да ѝ помогне да запази лидерската си позиция в Русия. Регулаторът от своя страна може да наложи глоба на Google.

Google не е отговорила на запитването за коментар и все още не е ясно дали тя има възможност да не изпълни изискванията, които регулаторът ѝ е поставил.

Американската компания е изправена пред все по-голям контрол върху това как оперира по целия свят. Европейският съюз я разследва за злоупотреба с положението ѝ на пазара за промотиране на другите ѝ услуги. Индия пък разследва дали Google не манипулира резултатите от търсенето си, така че да ощетява своите конкуренти. Федералната търговска комисия в САЩ също разгледа практиките на Google и в крайна сметка достигна до споразумение с нея, което доведе до незначителни промени. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:30 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
deant
преди 8 години
Освен това не им е позволено да инсталират предварително приложения на конкуренти, твърди регулаторът, който иска да сложи край на тази практика.---не мисля, че това е вярно. Телефоните масово са пълни с преинсталирани програми на производителите на телефони. Което е практика, която лично на мен не ми харесва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още