IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google успя да спази срока на Европейската комисия

Компанията е отправила предложенията си как да спре антконкурентните си практики

09:30 | 30.08.17 г.
<p>
	Снимка: Архив Ройтерс</p>

Снимка: Архив Ройтерс

Американският интернет гигант Google подаде повече информация за това как планира да спре да облагодетелства своята услуга за пазаруване, за да се съобрази с изискването на Европейския съюз (ЕС), обявиха регулаторите, цитирани от Ройтерс.

Най-популярната интернет търсачка в света, която е едно от звената на Alphabet, по-рано във вторник обяви, че ще изпълни срока, който ЕС ѝ беше дал за отговор на обвиненията.

Припомняме, че на компанията през юни и беше наложена рекордна глоба от 2,4 млрд. евро (2,9 млрд. долара) от европейските власти във връзка с тази практика. Крайният срок технологичният гигант да излезе с предложение как да сложи край на антиконкурентното си поведение изтече вчера (29 август).

На 27 юни Европейската комисия (ЕК) заяви, че Google се е възползвала от доминантната си позиция в Европа, за да позиционира приоритетно собствените си услуги в търсачката си, оставяйки на заден план тези на конкурентите.

Освен излизането с предложение, ЕК пожела американският гигант да спре практиката до 28 септември.

Ако се провали в това начинание, Google ще бъде изложена на нови наказателни плащания, възлизащи на до 5% от средните дневни доходи на Alphabet или около 12 млн. долара на ден.

“Google ще продължи да бъде задължена да държи комисията информирана за своите действия, като дава периодични отчети”, коментира говорител на европейските власти, след като потвърди, че документите на компанията са получени.

Лобистката група ICOMP, сред чиито членове се нареждат конкурентите в картографските услуги на Google - Hot Map и Streetmap, както и CEPIC и TradeComet, която притежава собствена конкурентна търсачка, твърдят, че регулаторите трябва да публикуват предложението на Google.

“То засяга всеки в онлайн и мобилния свят, така че трябва да бъде предоставено за публична оценка”, посочва ръководителят на ICOMP Майкъл Уебър.

Същевременно Google е разследвана от ЕС във връзка с практиките ѝ с мобилната операционна система Android, за което също може да получи глоба до края на годината, както и за проблеми, свързани с рекламирането в търсачката ѝ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:17 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още