IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хотели на Доналд Тръмп в САЩ и Канада се оказаха обект на хакерска атака

Засегната е информация за кредитните карти на клиенти в продължение на година

18:04 | 01.10.15 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Хакери са заразили с вирус компютрите на хотели на Доналд Тръмп в САЩ и Канада, като е възможно да са успели да откраднат данни за кредитните карти на клиенти за цяла година, съобщава CNN Money.

Веригата хотели Trump Hotel Collection призна за заразяването на компютрите си в съобщение на сайта си.

Очевидно хакерите са успели да се крият за дълго време в компютрите на компанията. Хотелската верига предупреди, че всеки, който е бил гост на хотел от веригата между 19 май 2014 г. и 2 юни 2015 г., "може да е бил засегнат".

Списъкът с хотели включва два в Ню Йорк, както и по един в градовете Чикаго, Хонолулу, Лас Вегас, Торонто и Маями.

Според Trump Hotels хакерите са внедрили специален софтуер в системата за плащания на веригата. Вирусът, тип malware, е имал достъп до чувствителна информация за плащанията, свързани с номерата на кредитни карти, данните за датата на изтичане на картите и кодовете за сигурност на гърба им.

Когато клиентите или служителите на хотелите са вкарвали информация за плащанията, софтуерът я е копирал, без да бъде усетен. Компанията обаче не е сигурна дали хакерите са успели след това да извлекат копираните данни от компютърната система.

"Независимо разследване не е установило със сигурност дали е била взета каквато и да е конкретна информация за карти на клиенти", съобщава компанията.

Веригата от хотели предлага една година безплатна защита срещу измами с фалшива самоличност на засегнатите клиенти. А кредитните карти винаги имат подобна защита срещу измами. Затова най-голямата вреда за жертвите вероятно ще бъде просто неудобство.

Хотелите на Тръмп са поредната жертва във все по-дългия списък на хакнати компании. През последните две години хакери успява да откраднат данни за плащания от Albertson's, CVS Photo, Home Depot, Michaels, Neiman Marcus, P.F. Chang's, Staples, SuperValu и Target.

"Мрежите за данни са непрекъснато под атака", казва Кевин Уотсън, главен изпълнителен директор на компанията за сигурност на данните Netsurion. "В случая с хотелите на Тръмп, колкото по-голямо е името на вратата, толкова по-голяма е целта".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още