IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Lenovo иска да поеме контрол над бизнеса на Fujitsu с компютри

Компаниите искат да сключат споразумение този месец

09:58 | 06.10.16 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Китайската технологична компания Lenovo Group води преговори за придобиването на контрола върху бизнеса на Fujutsu с персонални компютри, което ще позволи на японската фирма да се фокусира върху IT услуги и други дейности, твърди източник, запознат с въпроса, предава Ройтерс.

Двете компании имат за цел да постигнат споразумение този месец, като вероятно 2000 служители на Fujitsu ще преминат в Lenovo, писа бизнес ежедневникът Nikkei, без да посочва от къде разполага с тази информация.

Ако бъде осъществена, сделката ще направи Fujitsu втория японски производител на персонални компютри след NEC Corp,, който търси помощта на по-голям производител на персонални компютри, за да остане конкурентен на пазара с малки маржове. Lenovo и NEC създадоха джойнт венчър за персонални компютри през 2011 г.

Акциите на Fujitsu повишиха стойността си със 7% по време на ранната търговия и достигнаха най-високото си ниво от януари насам. Тези на Lenovo отбелязаха ръст от 2 на сто.

Fujitsu може да прехвърли своите операции по дизайн, разработка и производство към джойнт венчъра, ръководен от Lenovo или Lenovo може да опита да придобие мажоритарен дял в подразделението за персонални компютри на японската компания, допълва Nikkei. Изданието не споменава какви могат да са финансовите параметри на сделката.

В изявление Fujitsu посочи, че обмисля различни възможности за бизнеса си с персонални компютри, но все още не е взела решение. От своя страна Lenovo отказва коментар по темата.

Същевременно глобалното търсене на персонални компютри се сви заради по-широкото използване на смартфони и таблети. През второто тримесечие на тази година продажбите на компютри бяха по-силни от очакваното, но въпреки това се свиха с 4,5% спрямо година по-рано до 62,4 млн. продадени бройки, твърди компанията за проучвания IDC. 

Вижте повече по темата във видеото на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:23 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 4
misanthrope
преди 7 години
IBM, сега Фуджицу... нашироко отваряте устата, внимавайте да се не задавите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още