IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музикални звезди започнаха битка с YouTube

Те настояват за промяна на законодателството, така че YouTube да им изплаща достатъчно големи компенсации

11:31 | 01.07.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Гуен Стефани. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Гуен Стефани. Снимка: архив Ройтерс

Гуен Стефани и Бруно Марс се присъединиха към над 1000 музикални изпълнители в писмо, които призовават европейските регулатори да променят законите за авторското право, благодарение на които YouTube печели от тяхната музика без да ги компенсира правилно, пише Bloomberg.

В писмо до председателя на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер, изпълнителите се оплакват за несъответствие между това колко души слушат музика във видео сайта на Google и колко пари се плащат на носителите на права.

"Призоваваме ви веднага да предприемете действия за създаването на лоялна конкурентна среда за хората на изкуството и носителите на права“, гласи призивът в писмото. 

Тейлър Суифт и Пол Макартни подписаха подобна петиция по-рано този месец, с която призовават Конгреса в САЩ да промени закона за авторското право. Звукозаписната индустрия събира изпълнители, които да ѝ помогнат да се бори с YouTube идеята, че може да обедини много хора и да окаже по-голям натиск върху видео сайта. Трите основни звукозаписни компании са в процес на договаряне на нови дългосрочни сделки с YouTube.

В действителност изпълнителите искат регулаторите да променят разпоредбите, които не държат YouTube отговорна в случаите, в които потребителите качват съдържание, за което нямат авторски права.

Интернет услугите отхвърлят всички тези твърдения, посочвайки, че инструменти като Content ID на YouTube засичат материалите, които са в нарушение на правилата. От своя страна YouTube Заяви, че е платила повече от 3 млрд. долара на носителите на авторски права.

„YouTube работи заедно с музикалната индустрия за изплащането на повече средства на изпълнителите отвъд 3-те млрд. долара, които им е платила до момента“, обяви компанията. „По-големите звукозаписни компании и издатели имат лицензионни споразумения с YouTube”.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 9 rate down comment 1
scott
преди 7 години
врестливи некадърници искат пари, които не заслужават......фалит бе!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
vstoykov
преди 7 години
Ако успеят да променят закона така, че YouTube да носи отговорност за действията на трети лица, това ще направи невъзможен бизнес модела на YouTube (който е полезен за множество малки създатели на видеоклипове, които печелят от рекламата, която YouTube излъчва и от реклама, които те самите добавят в клиповете си).Това ще нанесе удар и върху всички видове сайтове, където потребители качват съдържание - включително форуми, безплатни платформи за блогване (Blogger.com, WordPress.COM) социални мрежи като Facebook и Google+. Просто не е икономически изгодно да се назначат цензори, които да преглеждат всичко, което потребителите публикуват. Това ще струва много пари, които не може да се вземат от рекламодателите (пазарната цена на рекламата не е толкова висока).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още