IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новият бизнес на Мъск - свързване на човешкия мозък с компютърни технологии

Идеята е за нова технология, която имплантира електроди в мозъка, така че той да общува директно с машините

11:28 | 28.03.17 г. 22
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предприемачът Илон Мъск стартира компания, която ще е посветена на свързването на човешкия мозък с компютърните технологии, съобщава The Wall Street Journal.

Вътрешни източници на изданието твърдят, че компанията, носеща името Neuralink, разработва невронна технология, която ще позволи на хората да си комуникират директно с машини, без да се налага намесата на физически интерфейс. Neuralink е регистрирана като "медицинско-изследователска" компания в щата Калифорния през юли миналата година.

Въпросната технология имплантира електроди в мозъка, чрез които хората ще могат да качват или свалят своите мисли към и от компютър. Това може да позволи на хората да постигнат по-високи нива на когнитивната функция.

Засега Tesla, компанията, която Мъск управлява, отказва да коментира достоверността на твърденията, които The Wall Street Journal съобщи.

Мъск и преди е показвал интерес към въпросната технология, която се нарича "невронна дантела" (neural lace). За първи път той споменава това през 2016 г. на една от конференциите, в които участва, казвайки, че тази "невронна дантела" ще позволи на хората да постигнат симбиоза с машините.

"Най-доброто решение изглежда е да се направи един допълнителен слой на изкуствен интелект," казва Мъск на Vox Code конференцията. "Трети, дигитален слой, който може да работи в условията на симбиоза".

След това го споменава отново на Световната среща на правителствата, която се проведе в средата на февруари тази година в Дубай, подчертавайки небходимостта от "сливане на биологичния и изкуствения интелект". Като причина за това посочва ограничеността на биологичния интелект и почти неограничените възможности на изкуствения. За пример дава скоростта, с която се изпраща информация и от двете страни - хората са ограничени от скоростта си на писане, а един компютър може да праща със скорост 1 трлн. бита в секунда.

Според него невронната технология може да предотврати превръщането на хората в "домашната котка" на изкуствения интелект.

През януари тази година в Twitter Мъск каза и че се готви да съобщи интересна новина по отношение на невронната дантела, така че времето явно вече е дошло.

Той работи и в посока създаването на стандарти за безопасност за изкуствения интелект чрез своята организация OpenAI, която стартира през 2015 г. Нейната мисия е "да подобри дигиталния интелект по начин, който ще допринесе най-много за човечеството", допълва Business Insider.

От Wall Street Journal добавят, че първите продукти на Neuralink могат да използват импланти за лечение на заболявания като епилепсия или тежка депресия.

Друга компания, която усилено работи в тази посока, е Facebook. Чрез тайното хардуерно звено - Building 8, тя разработва интерфейс, който ще позволи на хората да си комуникират с външни хардуерни устройства.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 0
ivs
преди 4 години
Коментари на всичко разбираши, НО седящи само пред компютъра. Свързващи абсолютно всичко с българската политика, с една дума - СЕЛЯНИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 8 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Клошар на държавна хранилка не съм видял. Я го виж само как се е нахилил на снимката :) То си е далавера да получаваш пари от НАСА и публиката да ти се радва сякаш си открил крушката :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 6 години
на държавна хранилка са такива мурзилски клoшари като теб, така че все още си по скоро жaлък от колкото забавен :):) .... но продължавай да се напиняш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
KPetkov
преди 6 години
Само споменавам за държавната хранилка на Мъск :)Иначе продължавайте с i-разговора. Забавен е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 0 rate down comment 6
khao
преди 6 години
по принцип си прав, но делото на Едисон е революционно в сравнение с това на Джобс и за това го сравних с него. И тук говорим за нещо подобно, дето евентуално ако стане ще промени начина ни на живот изоснови, според мен ще успее, учудващо бързо им напредва технологията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 3
khao
преди 6 години
опитваме се да водим разумен разговор, благодаря!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
KPetkov
преди 6 години
Защо няма да успее Мъск не знам, но знам защо ще успее :) Между другото и всички други като него, а после разправяйте, че държавното било лошо. Лошо, ама друг път.https://***.bloomberg.com/politics/articles/2017-03-07/taxpayers-may-be-on-the-hook-for-the-next-spacex-or-orbital-rocket-failure
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
data
преди 6 години
п.п. пък да не говорим колко глупости се изписаха за шистовият петрол . Ама гледам всички се радват на петролеца под 50 усд-та - включително и тия с големите балалайки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 2
data
преди 6 години
Къде се засили чак при Едисон - такива неща са се пишели и за Джобс и за Гейтс . А относно Мъск - той е само лицето на програма на американското правителство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 7
khao
преди 6 години
що да са измишльотини? Обоснови се ... така са говорили и на Едисон, прдаваш ни некви светещи стъкалца, измамник !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още