IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Основни грешки при презентиране - твърде много информация и текст

Българската компания 356labs, която се занимава със създаването и дизайна на презентации, ще вземе участие в конференцията на Microsoft в Атланта

16:06 | 29.08.16 г. 2
<p>
	Основателят на 356labs Борис Христов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Основателят на 356labs Борис Христов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Проблемът в България, а и цялостно е, че хората презентират по един и същи начин. Във визуалната част също има много голям проблем в световен мащаб. Това коментира основателят и собственик на компанията 356labs Борис Христов в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му едно от нещата, които бързо отказват човек да слуша, е, че на слайдовете има прекалено много информация и прекалено много текст.

"Това е типичният стар модел на презентиране, който публиката оценява като неправилен", заяви той.

Българската компания се занимава със създаването и дизайна на презентации, както и с обучения, свързани със света на презентирането. Тя ще вземе участие в голямата световна конференция на Microsoft в Атланта, която ще се проведе между 26 септември и 1 октомври.

"Ние сме не просто единствената българска компания, а единствената компания от този тип, която ще презентира там. В първата сесия ще говорим за това как един презентатор може да направи ефективни слайдове, а във втората - за Microsft Sway", обясни Христов.

Целия разговор може да видите тук:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
BorisHristov
преди 7 години
Факт. Тъжно е, че подобни неща се повтарят вероятно вече деситилетие и все още не виждаме промяна в мащаба, в който трябва.За правилата на Кавазаки - използвай ги. Страхотни са и са правилната посока, но не забравяй, че са правилната посока, когато изнасяш презентация за пред инвеститори. Неговата формула не е валидна за всичко :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
BorisHristov
преди 7 години
Напълно съгласен с всичко, което казваш. Няма универсална рецепта за успешна презентация. В същото време обаче, критичността и това как се презентира нещо ефективно е огромна. Една презентация може да преобърне кариерата / бизнеса ти както в позитивен, така и в негативен аспект. Тъжното е, че сякаш все още няма разбиране от хората, че това е вярно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Зайо Байо
преди 7 години
Банална истина, която се знае и от част от тези които не я спазват. Но като те мързи да се подготвиш или още по лошо - друг ти е подготвил презентацията се налага да има повече текст (от който четеш, защото не си подготвен).Аз съм привърженик на следните правила, формулирани от Гай Кавазаки http://guykawasaki.com/the-only-10-slides-you-need-in-your-pitch/А да, също така задължително си изготвям сам презентацията (важна част от самата подготовка за презентиране).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
misanthrope
преди 7 години
Супер, че има такава компания. Това наистина е важно. Да си напишеш текст на слайда, който да прочетеш е доста тъпо ( въпреки че и аз го правя понякога)Основен проблем е как да не изгубиш аудиторията. Ако влезеш в много детайли, 80% от хората няма да те разберат и ще ги изгубиш. Ако пък говориш много общо, хората ще си кажат, че това са общи приказки и пак ги губиш. Тука е тънкото на презентирането, но за съжаление няма точна рецепта, зависи от какво презентираш, пред кого презентираш и каква ти е целта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още