IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Първите резултати на Square след IPO-то надминаха очакванията

Това намали напрежението върху главния изпълнителен директор Джак Дорси

11:01 | 10.03.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Компанията за мобилни разплащания Square отчете за първи път тримесечни финансови резултати, след като стана публична през ноември, а резултатите надминаха очакванията на анализаторите. Всичко това намали напрежението върху главния изпълнителен директор Джак Дорси, който ръководи и Twitter, която от своя страна се опитва да се върне към успеха, предава Ройтерс.

Акциите на Square поскъпнаха с близо 7 на сто по време на следборсовата търговия в САЩ, преди да загубят част от стойността си. Те приключиха търговията за деня с 4,8% ръст до 12,03 долара.

Общият обем на всички разплащания с карти, обработени от търговците, е нараснал с 47% до 10,2 млрд. долара през четвъртото тримесечие, завършило на 31 декември.

“В исторически план четвъртото тримесечие е периодът, в който имаме най-големи приходи, тъй като търговците обикновено генерират по-големи продажби по време на коледния сезон”, заяви главният финансов директор Сара Фрайър.

Приходите от компании, които са извършвали разплащанията през устройства на Square, са скочили с цели 44,7% до 298,4 млн. долара.

Компанията, която е основана през 2009 г., изгради значителна потребителска база, ползваща четец за кредитни карти, който превръща мобилния телефон в терминал за разплащания. Хардуерните приходи за периода са нараснали тройно до 6 млн. долара.

Въпреки тези добри резултати компанията се сблъсква със силна конкуренция на пазара от страна на големи компании като PayPal Holdings и по-малки стартъпи като Stripe.

Фактът, че Джак Дорси е главен изпълнителен директор едновременно на Twitter и Square, притеснява значително инвеститорите в двете компании. От своя страна той се опитва да успокои всички тези тревоги.

Общите нетни приходи на Square са скочили с 49,2% до 374,4 млн. долара, надминавайки очакванията на анализаторите за 343,2 млн. долара според Thomson Reuter I/B/E/S. Компанията прогнозира коригирани приходи от 600-620 млн. за 2016 г., което е над обявената по-рано прогноза за 452 млн. долара.

Въпреки това нетната загуба на акционерите с обикновени книжа се е увеличила до 80,5 млн. долара, или 34 цента на акция, от 37,1 млн. долара, или 25 цента на акция. Загубата за това тримесечие е 14 цента на акция във връзка с дивидентите на притежателите на привилегировани акции в компанията. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още