IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Sony се готви за 73% скок на годишната печалба

Компанията се връща към резултатите от златната си ера

12:19 | 28.04.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Японската технологична компания Sony заяви, че очаква годишната ѝ оперативна печалба да нарасне със 73,2%, с което се доближава до близо 20-годишен рекорд, след като нейният ключов бизнес със сензори за изображения се възстановява от щетите от земетресение и се радва на силно търсене от производителите на смартфони, предава Ройтерс.

Sony прогнозира, че печалбата ѝ ще достигне 500 млрд. йени (4,5 млрд. долара) през фискалната година, завършваща през март 2018 г., от 288,7 млрд. йени година по-рано.

За сравнение, 27 анализатори, анкетирани от Thomson Reuters, очакват сумата да достигне 510,58 млрд. йени.

Ако бъде постигната целта, печалбата ще бъде най-голямата от пика от 525,7 млрд. йени в годината, завършила през март 1998 г.

Печалбата се доближава до тази от златната ера на Sony. Това се случва след голямата трансформация под ръководството на главния изпълнителен директор Казуо Хираи, който избра компанията да излезе от бизнеса с лаптопи и да свие операциите, свързани с телевизори.

Сега сензорите за изображения вероятно ще имат най-голям принос за растежа на печалбата, след като съоръженията, засегнати от земетресенията преди година, се върнаха към нормалния си темп на работа, при това в момент, в който производителите на смартфони започват да използват все повече двойни камери на устройствата си. Това пък изисква повече сензори.

Sony прогнозира, че подразделението ѝ за чипове, което включва и въпросните сензори, ще генерира оперативна печалба от 120 млрд. йени, в сравнение с миналогодишната загуба от 7,8 млрд. йени.

Фирмата очаква печалбата на бизнеса с игри, който също е двигател на растежа ѝ, да скочи с 25,4%. Тя очаква лек спад в продажбите на конзолите PlayStation 4, но пък ще се възползва от онлайн бизнеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още