IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Адел е най-успешният изпълнител на 2015 г.

Певицата може да се похвали с най-големи продажби в музикалната индустрия

10:55 | 08.02.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Адел, която постави рекорди със своята нова песен „Hello” и с албума си „25”, беше обявена за най-продавания изпълнител на 2015 г. , пише Business Insider.

Международната федерация на фонографската индустрия (IFPI) обяви, че британката печели престижната титла благодарение на изключително успешните продажби на албумите и песните ѝ по света през изминалата година.

Данните на IFPI показват, че 27-годишната Адел е продала повече от 15 млн. копия на новия си албум „25” по целия свят от излизането му на пазара през ноември. Само във Великобритания той е продал 2,65 млн. копия.

Носителката на 10 награди „Грами“ е постигнала тези резултати за цялата година, макар че излизането на новия ѝ албум беше чак в края на ноември. Успехът ѝ не беше засенчен от факта, че отказа да пусне албума си в стрийминг услугите – рядък ход в момент, в който подобни услуги по поискване бележат все по-голям растеж.

"25“ е третият албум на Адел. Той се появи повече от четири години след своя предшественик и още през първата си седмица постави рекорд по продажби в САЩ и Великобритания.

Първият сингъл от него „Hello”, който стилово отговаря на показаното от Адел до момента, стана първата песен, която беше свалена повече от 1 млн. пъти в САЩ в рамките на една седмица. Според Billboard Адел е продала 1,1 млн. копия на „Hello”.

До момента певицата има седем сингъла в класацията Hot 100 на Billboard, но „Hello” беше първият в кариерата ѝ, който дебютира под номер 1.

Главният изпълнителен директор  на IFPI Франсис Мур определи „25” като „световна сензация за 2015 г.“ и посочи, че постижението на Адел е „просто феноменално“.

На второ място в класацията на най-печелившите изпълнители остана британецът Ед Шийрън, чиято кариера се разви значително през последните години.

Американската поп звезда Тейлър Суифт отпадна от първото място миналата година до номер три през тази.

В челната петица влизат също канадската поп знаменитост Джъстин Бийбър, който през ноември издаде новия си албум „Purpose”, както и британската група One Direction, която се раздели временно в края на 2015 г., след като издаде петия си албум и беше напусната от един от членовете си – Зейн Малик.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още