IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Албум, достъпен само в стрийминг услуги, може за първи път да грабне "Грами"

Организаторите промениха правилата за номинация, след като стриймингът започна да набира сили в САЩ

11:31 | 07.12.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Номинациите за 59-ите Годишни награди "Грами" вече са ясни. Наред с очевидните залози за Бионсе, Адел и Дрейк се нарежда и нещо изненадващо: албумът на Chance the Rapper “Coloring Book”.

Определянето на „Coloring Book” като албум на първо място е странно, защото той се простира отвъд традиционната дефиниция. Последният албум на хип хоп изпълнителя е колаборативен, зад него не стои звукозаписна компания, стилът е труден за определяне, а най-важното е, че дебютът му на 12 май беше изключително и само в стрийминг услугата Apple Music, пише Quartz.

Той беше достъпен само в платформата цели две седмици преди да бъде пуснат и в други стрийминг услуги, но така и не излезе като физически албум, нито пък има възможност за дигиталното му сваляне. Това означава, че се е изкачил до върха на класациите без да продаде нито едно копие.

Преди правилата на наградите "Грами" позволяваха единствено музика, разпространявана от звукозаписни компании, търговци на дребно или чрез интернет продажби да бъде допускана до номинации. В крайна сметка организаторите от Recording Academy промениха правилата през това лято, след като стриймингът се превърна в най-големия източник на приходи за американската музикална индустрия.

Седемте номинации на Chance the Rapper тази година са доказателство за промяната. „Coloring Book” се изправя срещу доста по-големи проекти като „The Life of Pablo” на Кание Уест и „Views” на Дрейк в категорията Най-добър рап албум.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:26 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още