IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жадни ли са чуждестранните пазари за шотландско уиски?

Износът на алкохолната напитка е продължил да се свива през 2015 г., но с по-бавен темп

09:28 | 23.05.16 г.
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Износът на шотландско уиски е продължил да се свива през миналата година, но с по-бавен темп от преди, като индустрията дава признаци за възстановяване, пише Wall Street Journal.

Глобалният износ на уиски е спаднал с 2,4% през миналата година до 3,86 млрд. паунда (5,56 млрд. долара) на фона на спада във Франция. И все пак има подобрение спрямо 7-процентното свиване, който индустрията отбеляза през 2014 г.

Намаляването се дължи на факта, че скочът загуби пазарен дял от бърбъна според британски правителствени данни, анализирани от Scotch Whisky Association.

Скочът се радваше на растеж в продължение на десетилетие, който беше задвижван от развиващите се пазари, но растежът се забави рязко през 2013 г. заради валутните колебания, забавянето на някои пазари и политическата нестабилност. Неотдавна по-ниските цени на суровините нанесоха удар на износа за пазари като Бразилия, Русия и някои африкански страни.

"Предизвикателствата остават, с несигурната глобална икономика и политическа несигурност на част от пазарите за износ“, коментира Дейвид Фрост, изпълнителен директор на асоциацията.

От гледна точка на обема износът на скоч е спаднал с 2,8% през миналата година до 1,16 млрд. бутилки. Спадовете във Франция и САЩ, респективно най-големия и втория най-голям пазар на скоч по обем, изтриха ръста, който беше отбелязан в страни като Мексико, Австралия и Япония.

Смесеното шотландско уиски, включващо уиски, направено от няколко дестилерии, представлява 72% от износа по обем и стойност за миналата година. Категорията губи дял от малцовото уиски, направено само в една дестилерия, което сега представлява близо 25% от износа по стойност. Това е повече от 18-те процента, генерирани преди пет години.

Според Scotch Whisky Association производителите на скоч могат да загубят много, ако Великобритания реши да напусне Европейския съюз (ЕС), което ще стане ясно на референдума на 23 юни. Близо 40% от износа на напитката в глобален план, е стигнал до страни от ЕС през миналата година, посочва асоциацията. Според нея принадлежността към блока е  от жизненоважно значение за увеличаване на експорта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още