IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Музеят за история на София отваря врати

Постоянната експозиция на музея в сградата на бившата Централна минерална баня е разпределена в осем зали

09:57 | 17.09.15 г. 2
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Постоянната експозиция на Музея за история на София ще бъде открита официално днес на празника на столицата - 17 септември. Музеят се намира на пл. "Бански" 1 в сградата на бившата Централна минерална баня и днес вратите му ще са отворени от 10.00 до 22.00 ч., съобщиха от институцията.

Музеят за история на София е основан през 1928 г. За кратко, по време на Втората световна война, има постоянна експозиция. Тогавашната му сграда на пл. "Бански" 3 обаче е разрушена при бомбардировки през 1943 г. Оттогава за столичния музей се търси дом.

През 2015 г. Музеят символично се завръща отново на пл. "Бански", този път в обновената и адаптираната сграда на бившата Централна минерална баня. Ще могат да се видят осем различни зали от постоянната експозиция, разкриващи историята на София от VI хил. пр. Хр. до 40-те години на XX век.

Постоянната експозиция е разпределена по зали, както следва: Наследството на древността, Силата на духа, Династичната връзка със Западна Европа, Дворцовият кабинет, Софийската улица, Държавните и общинските институции, Домът и облеклото на софиянци, Културният живот и развлеченията.

Сред най-ценните експонати са стъклен съд тип "Ваза диатрета", стенописи и икони от т. нар. Софийска Мала Света гора, старопечатни книги, "Златната каляска", часовник, подарен на княз Фердинанд от кралица Виктория, велосипед тип "Паяк", автомобил "Мерцедес", Златната книга на София, колекция детски играчки и други.

По повод на официалното откриване на Музея и отбелязването на Деня на София е предвидена тържествена програма. След откриването в 21.00 ч., ще има огнен спектакъл, 3D Mapping и пиротехническо шоу.

Строителните дейности се забавиха с няколко месеца заради обжалване на процедурата по избор на изпълнител на проекта.

Ремонтите на Централната баня са осъществени от консорциум "Света София 2013" ("ПСТ холдинг", "Реставрация", "Антично наследство" и едноличния търговец "ЕМ - Емил Митев"). Ремонтът струва малко над 5 млн. лева без ДДС. Финансирането е осигурено от програмата „Регионално развитие“, както и от бюджета на Столичната община.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Финанси виж още