IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не е нужно да пиете бира, за да се насладите на Белгия, но наистина помага

Белгийското пиво миналата година бе вписано в списъка на "Нематериалното културно наследство" на ЮНЕСКО

18:02 | 09.06.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има още само няколко града по света, където бирената култура е така твърдо укрепена в самия център на града.
Историческият център на Брюксел Гранд плас е обграден от бароковите сгради на някогашните занаятчийски гилдии, отбелязва DPA.

Една от тези гилдии е била на пивоварите и днес сградата е централа на най-голямата пивоварна асоциация в страната.

Същевременно в Брюж бирата буквално тече под града благодарение на тръбопровод, по който пивото тече от пивоварна в центъра към завод за бутилиране в покрайнините на града.

Какво голямо културно значение има бирата за страната се подчертава и от факта, че белгийското пиво миналата година бе вписано в списъка на "Нематериалното културно наследство" на ЮНЕСКО.

Това е чест, каквато дори съседна Германия, която има дългогодишни традиции в производството на бира, все още не е получила. ЮНЕСКО отбелязва, че белгийските пивовари произвеждат близо 1500 различни бири.

Председателят на пивоварната асоциация Жан-Луи ван де Пер казва, че признанието на ЮНЕСКО не е заради бройките. То е заради продукта ни като такъв, за начините, по които се произвежда, предлага и консумира бирата, казва той.

Почти всяка марка има собствена чаша и има безброй видове ферментация, допълва той.

Като на много места из Европа приготвянето на бира в Белгия често е било занимание на католическите монаси. Днес има шест манастира на Траписткия орден, в които монаси препечелват като варят традиционната бира тип Trappist.

Тези манастири естествено са любимо място за туристите.

Въпреки че се гордеят с бирената си традиция, самите белгийци пият по-малко бира в наши дни. Секторът се променя и като в много други страни консумацията на глава от населението намалява с годините.

Най-новите данни на бирената асоциация сочат рекордно ниска консумация от 71 литра на човек, като сега 65 процента от белгийската бира се изнася.

Вълната от крафт бира също достигна Белгия, като малките пивоварни се радват на голяма популярност сред по-младите, отбелязва президентът на асоциацията Ван де Пер.

Пивоварните предлагат все повече смесени бирени напитки и безалкохолна бира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още