IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestle отделя бизнеса си със сладолед в джойнт венчър с R&R Ice Cream

Бизнесът ѝ със замразени хранителни продукти не успява да достигне темпа на растеж, който генерира цялата компания

18:04 | 27.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: www.pixabay.com</em></p>

Снимка: www.pixabay.com

Nestle измества големи части от своя глобален бизнес със сладоледи в джойнт венчър с британската компания R&R Ice Cream, за да сподели с нея разходите на бизнеса с нисък марж на печалба, чийто растеж изостава спрямо този на останалите дейности на най-голямата компания за хранителни продукти в света, предава Bloomberg.

Базираният във Великобритания джойнт венчър ще наеме около 15 000 души и ще генерира приходи от продажби в размер на 2,7 млрд. франка (2,8 мрд. долара), събирайки на едно място марки като Movenpick на Nestle и Cadbury и Oreo на R&R.

Двете страни не разкриват финансовите детайли по създаването на съвместната си компания, която ще бъде наречена Froneri и ще оперира в повече от 20 страни.

Nestle търси партньор в бизнес, в който печалбата ѝ бива натоварвана от логистични разходи за съхранение и транспортиране на замразените лакомства. Продажбите на мляко и сладолед на Nestle са скочили с 1,7% през последната година, което е по-малко от половината от темпа на растеж на цялата компанията. Освен това тя губи пазарен дял от Unilever.

Част от анализаторите твърдят, че ходът може да е предвестник на евентуално излизане от бизнеса със сладоледи от страна на Nestle, който контрастира на стратегията на компанията да се насочва към по-здравословни продукти.

Според Жан-Филип Бертчи, анализатор на Bank Vontobel, Froneri напълно съответства на стратегията на Nestle за по-добро управление на продуктовото портфолио на компанията.

Съвместното предприятие, от което всяка от страните ще притежава по 50%-ен дял, включва европейския бизнес със замразени храни на Nestle, без пиците, и бизнеса с охладени млечни продукти във Филипините. Froneri ще оперира и в Близкия изток, Аржентина, Австралия, Бразилия и Южна Африка.

Ветеранът в Nestle Луис Кантарел, който управлява бизнеса на компанията в Европа, Близкия изток и Северна Африка, ще бъде председател на Борда на директорите на Froneri, а главният изпълнителен директор на R&R Ибрахим Наджафи ще заеме същия пост в новата компания.


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още