IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русе очаква 340 круизни кораба този сезон

Почти 90 хил. туристи са посетили българските пристанища по Дунав през 2015 г.

16:08 | 06.04.16 г. 1
<p>
	Круизни кораби в Дунав край Будапеща. <em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Круизни кораби в Дунав край Будапеща. Снимка: архив Ройтерс

Общо 340 посещения на круизни кораби се очакват край Русе през този туристически сезон по река Дунав. Това съобщи директорът на дирекция "Речен надзор-Русе" към агенция "Морска администрация" Иван Жеков, цитиран от БТА.

Той обясни, че вчера край Русе е пристигнал първият круизен кораб за новия сезон със 147 пътници на борда. Две трети от пасажерите са от Великобритания, а останалите са американци, австралийци, канадци и китайци. Край Русе днес е пристигнал и втори круизен кораб със 143 американци.

Жеков обясни, че през миналата година посещенията на круизни кораби край града са били 280, което е по-малко от очакванията. Причина за това са станали ниските води на река Дунав през месеците юли, август и септември, заради което операторите са отменили част от пътуванията до делтата на реката.

Въпреки това почти 90 хил. туристи са посетили българските пристанища по Дунав през 2015 година. По думите на Жеков това е рекорд до момента. Сред туристите най-много на брой са германците и американците.

Той коментира още, че се наблюдава тенденция в Европа, свързана с увеличение на корабите, които извършват круизен туризъм по река Дунав. Преди 10 години те са били около стотина, а сега са 170.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още