IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Краят на епохата Гон в Nissan

Мениджърът предава поста на главен изпълнителен директор на японската компания на Хирото Саикава

10:14 | 23.02.17 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Карлос Гон. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Ерата на Карлос Гон в Nissan изглежда е към края си. От април той ще предаде поста си на главен изпълнителен директор на досегашния съизпълнителен директор Хирото Саикава. Гон обаче ще остане председател на Nissan и ще запази другите си позиции. Той е и председател на Mitsubishi Motors и председател и главен изпълнителен директор на Renault, предава Ройтерс. 

За Гон това е важна стъпка, за да се съсредоточи върху по-големите проблеми в алианса. Докато Nissan се представя доста гладко, другите две компании се нуждаят от малко повече внимание. И дори Гон не може да ръководи едновременно три толкова големи автомобилни компании, намекна преди време мениджърът. Поради тази причина той направи преди време Саикава съизпълнителен директор.

За Renault предстоящите президентски избори във Франция могат да имат много пряко въздействие, защото френската държава е основен акционер. Гон с удоволствие би намалил дела на Париж. Освен това внимание изисква и бившият партньор на Daimler Mitsubishi. През миналата година Nissan закупи около 34% от японския концерн, като по този начин пое управлението.

Самият Гон подчертава, че сегашната промяна е била планирана. Заради наскоро поетите отговорности в Mitsubishi Motors и предстоящата среща на акционерите в Nissan той е решил, че сега е подходящ момент за предаване на властта.

„Саикава бе готвен за приемник дълго време", казва пред германския икономически всекидневник Handelsblatt Кристофър Рихтер, автомобилен анализатор от базирания в Токио CLSA. Това, че е бил направен съизпълнителен директор, показва, че Гон е искал да организира плавен преход. Защото напускането на икона като Гон би трябвало да се обясни добре, за да се приеме както от инвеститорите, така и от служителите, пояснява Рихтер.

Освен това бъдещият директор вече ръководи бизнеса в Северна Америка и Европа и познава добре Renault. Между 2006 г. и 2016 г. той бе представител на Nissan в Борда на директорите на Renault. Френският концерн притежава дял от 44 на сто от Nissan, а японците в замяна са собственици на 15 на сто от акциите на Renault. Гон обаче ги счита за равнопоставени партньори.

Ето защо Рихтер не очаква рязка промяна в стратегията на Nissan, а с това – и в ръководството. „Саикава, подобно на Гон, е считан за много изискващ мениджър“, казва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
ivopashov
преди 7 години
Не е ли Госн? (Carlos Ghosn)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още