IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ: 3.0 TDI на VW също мами

Агрегатът отделя до 9 пъти повече вредни емисии, влаган е в модели на Volkswagen, Porsche и Audi

10:10 | 03.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	&nbsp;Снимка: Ройтерс</p>

 Снимка: Ройтерс

Примката около германския автомобилен концерн Volkswagen се затегна, след като късно в понеделник Федералната агенция за защита на околната среда на САЩ (EPA) уличи още един дизелов двигател на германците. Това е популярният 3.0 TDI, поставян както на модели на Volkswagen, така и на Audi и Porsche.

3,0-литровият дизелов V6 двигател на Volkswagen AG също използва манипулиращ софтуер. Такъв агрегат се поставя на редица модели, включително Volkswagen Touareg от моделна година 2014, Porsche Cayenne от моделна година 2015, както и моделите на Audi от моделна година 2016 - A6, A7, A8 / A8 L и Q5, сочи информацията на EPA

"Volkswagen е инсталирал софтуер в електронния модул на агрегата, който сработва при включването на устройство за измерване на вредните емисии. При такъв федерален тест, агрегатът мигновено започва да работи в режим, при който отделя позволените от закона нива на вредни емисии (азотен окис / NOx). Само секунда, след като откачим системата за измерване, двигателят се връща в обичайния си режим на работа, при който емисиите на азотен окис скачат с до 9 пъти над позволеното", се казва в съобщението на EPA.

Най-малко 10 000 леки коли с този агрегат са реализирани на пазара на САЩ от 2014 година насам, когато е бил въведен моторът, твърдят от EPA.

От Volkswagen отричат да са поставяли такъв софтуер на 3,0-литровия TDI мотор, съобщава Ройтерс.

Припомняме, че Volkswagen вече обяви сервизна акция за моторите, в които бе открито такова устройство. Това са общо 11 млн. коли в света, оборудвани с двигателите 1,2 TDI, 1,6 TDI или 2,0 TDI, всички от семейството EA189 (Евро5).

Концернът, който миналата седмица обяви първата си тримесечна загуба от 15 години насам, е изправен и пред сериозни глоби, като анализатори прогнозират, че скандалът може да коства до 78 млрд. евро.

 В началото на днешната сесия във Франкфурт акциите на Volkswagen се обезценяват с 1,70% до 121,60 евро.
 
Всички подробности около дизеловия скандал вижте в Automedia.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още